Taiwanese Popcorn Chicken (gefrituurde kip)

Taiwanese Popcorn Chicken
Taiwanese Chicken Popcorn (xian su ji / 鹹酥雞 in het Chinees) is het Taiwanese antwoord op American Fried Chicken. Het heet “popcorn” omdat het als snack in een puntzak wordt verkocht op de beroemde night markets in Taiwan. Geheel in lijn met Amerikaanse supersize-gewoonten zie je tegenwoordig ook Taiwanese XXL Fried Chicken, een soort über-crunchy kippendijen-schnitzel.

De Taiwanese versie lijkt veel op Japanse karaage, maar met drie verschillen. In de Taiwanese variant lijkt altijd iets als 5-spice of steranijs te zitten en nooit sesamolie. Dat geeft een smaakverschil. Verder zweert men in Taiwan bij zoete-aardappelzetmeel in plaats van gewoon aardappelzetmeel. Dat geeft een crunchverschil. En tot slot strooit men in Taiwan een specerijenmengsel over de gefrituurde stukjes kip.

Vooral dat specerijenmengsel kan enorm varieëren. Ik vond een variant waarin het vorige week besproken Li Hing Mui Powder (pruimenpoeder) werd gebruikt en dat blijkt echt superlekker. Vervolgens vond ik een recept waarin een blokje sufu (gefermenteerde tofu) in de marinade ging en ook dat was bijzonder. Daarom volgt hieronder mijn samengeraapt recept voor Taiwanees gefrituurde kip.


Taiwanese Fried Chicken

RECEPT TAIWANESE CHICKEN POPCORN

VOORBEREIDING

De kip
500g kippendijenfilet

Het jasje
±100g zoete-aardappelzetmeel (liefst de groffe versie)
0,25 t zout

De marinade
1 blokje gefermenteerde tofu (optioneel)
1 el lichte sojasaus
1,5 el Shaoxing rijstwijn
2 teentjes knoflook, geraspt
2 tl suiker
0,5 tl witte peper
0,5 tl 5 spice powder
Snij de kippendij in stukjes van 2cm (voor Chicken popcorn) of sla ze in dunne lapjes (voor de XXL versie) en prik ze voor extra smaak in met een puntig mes of prikker. Meng alle ingrediënten voor de marinade en meng die met de kip. Laat de kip een uurtje, maar liever een hele nacht marineren.

Het specerijen-strooisel
0,25 tl gemalen cayennepeper
0,25 tl gemalen zwarte peper
0,25 tl gemalen, gedroogd citroengras
0,25 tl knoflookpoeder
0,5 tl zout
0,5 tl 5 spice powder
1,5 tl gemalen witte peper
1 tl Li Hing Mui Poeder (pruimenpoeder)
Meng de specerijen en zet klaar. Als je een strooipotje over hebt kun je wat extra maken. Dit mengsel is ook lekker op een kipcorn, kipnuggets of gebakken karbonaadje.

BEREIDING

Het bestuiven
Zet een diep bord klaar met daarin het zoete aardappelzetmeel, gemengd met wat zout. Leg wat stukjes kip op het zetmeel, graaf ze in, druk ze goed aan zodat ze rondom bedekt zijn met een laagje zetmeel. Leg ze daarna op bord en laat ze 5-10 minuten “rusten” voordat je ze frituurt. Dat schijnt ook bij te dragen aan de knapperigheid.

Het frituren
Frituur de stukjes in porties in een frituurpan op 175°C. Zo’n 3-4 minuten, tot bruin, knapperig en gaar. Check of ze inderdaad gaar zijn, als je de stukken groter hebt gelaten moet het langer bakken. De XXL versie kun je ook in een flinke laag olie in een koekenpan frituren. Ook op 175°C, maar dan dus halverwege omdraaien. Laat de gefrituurde kip liever niet uitlekken op keukenpapier maar beter op een rooster. Dat komt de knapperigheid ten goede.
De perfectionisten onder ons bakken ze eerst voor tot gaar, laten ze rusten/nagaren/uitstomen en bakken ze daarna nog kort op hogere temperatuur voor extra crunch en kleur.

Oh ja, basilicum!
Op foto’s van Taiwanese kippopcorn zie je altijd gefrituurde blaadjes Thaise basilicum. Staat leuk, voegt weinig toe. Maar hoort dus eigenlijk wel! Gewoon even 10 seconden of zo in hetzelfde vet. Andere soorten basilicum kan ook, dat proef je toch niet. ;-)

Serveren
Bestrooi de Taiwanese gefrituurde kip met het specerijenmengsel. En smullen maar!


DE FOTO’S STAP VOOR STAP
Kippendij filets
Kippendijfilets. Ik snijd ze een beetje bij. Los zittende stukjes gaan de vriezer in als “kip wokstukjes”.

Taiwanese Popcorn Chicken Marinade
De ingrediënten voor de marinade. Eerlijk gezegd voeg ik ook wel eens een ei toe. Zodat straks het zoete aardappelzetmeel beter “plakt”.

Taiwanese Popcorn Chicken aan het marineren
De kip een nachtje lekker laten marineren.

Taiwanese Popcorn Kip maken
De kip bebloemen met zoete aardappelzetmeel.

Dusted Taiwanese Popcorn Chicken
De bebloemde stukken kip zo’n 10 minuten laten rusten.

Deepfrying Taiwanese Popcorn Chicken
De Taiwanese PopCorn Chicken frituren. Of zoals hier op de foto, “shallow-frying” in een laagje olie in een koekenpan. Dan heb je minder olie nodig.

Deepfried Taiwanese Popcorn Chicken
Leg de gefrituurde kip op een rekje.

Taiwanese Popcorn Chicken Spice Mix
De ingrediënten voor het specerijen-strooimengsel

Taiwanese XXL Fried Chicken
Taiwanese Popcorn Chicken, of oh nee, dit is Taiwanese XXL Fried Chicken. Hele kippendijen. Maar niet zo groot en plat als in Taiwan.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *