Hoe heet het?
Tamari / たまり of miso-damari / 味噌溜り(Japan), glutenvrije sojasaus, glutenfree soy sauce.
Wat is het?
Tamari is naast koikuchi (gewone, zoals Kikoman), usukuchi (lichte), saishikomi (dubbelgebrouwen) en shiro (witte) de vijfde basissoort Japanse sojasaus. Tamari wordt geproduceerd op een wijze zoals Chinese monniken in de 7e eeuw in Japan sojasaus introduceerden: met nauwelijks tot geen tarwe. Tamari is eigenlijk een bijproduct bij het maken van miso: het vocht dat vrijkomt tijdens het fermenteren van sojabonen. Tarwe maakt sojasaus zoeter en milder, dus tamari zou minder zoetig moeten smaken dan “normale Kikkoman”, hartiger en complexer, maar niet minder zout. .
Hoe te gebruiken?
Zoals je Chinese lichte, Japanse sojasaus of Indonesische ketjap asin gebruikt: als smaakmaker, dipsaus, in marinade, roerbakgerechten, etc.
Na openen in de koelkast nog maanden zo niet jaren te bewaren.
Tips, weetjes & recepten
- Klik hier voor een overzicht: de soorten sojasaus op een rijtje
- Tamari is niet vanzelfsprekend 100% tarwe- en dus glutenvrij, check altijd het etiket als dat belangrijk voor je is.
- Tip: je zou met tamari je eigen glutenvrije ketjap kunnen maken.
- Ik vind tamari een beetje naar verschaald bier smaken, wat natuurlijk nogal raar is, maar ik ben benieuwd of iemand dat herkent.
Wat is er zoal te koop?
merk: Kikkoman land van herkomst: Nederland etiket: Kikkoman, naturally brewed Tamari, glutenfee soy sauce ingrediënten: water, sojabonen, zout, alcohol prijsindicatie: € 2,95 (250ml) |
|
merk: Lima land van herkomst: Noord Amerika etiket: Strong Tamari soy sauce ingrediënten: water, sojabonen (van biologische teelt), zeezout, A.oryzae prijsindicatie: € 4,39 (145ml) |
Ik gebruik al meer dan dertig jaar Tamari. Is het na de aardbeving in Japan met als gevolg de kernramp en de vrijkomende radioactiviteit nog wel verantwoord Tamar uit Japan te gebruiken? Weet iemand dit? Ik zou graag een antwoord op deze vraag willen.
Producten worden in Japan al getest door de Japanse autoriteiten voor ze verscheept worden. Daarna testen losbedrijven hier in Nederland zelf alle scheeps- en vliegtuigladingen uit Japan voordat hun werknemers aan de slag gaan. En daarna test onze douane ook nog eens alle ladingen uit Japan. Dus ik denk eigenlijk dat producten uit Japan ondertussen het veiligste van de wereld zijn! ;-)
De beste Tamari japaanse saus is merk LIMA, biologische getelt (EKO kenmerk) en 100% bio dus zonder GMO produkten als Kikoman en andere gewoone merken
.
succes
Inderdaad een lekkere tamari, Menno. Hij staat er nu hierboven ook bij.
@J. Sintmaartensdijk: persoonlijk eet ik niets meer uit Japan. Ik heb weinig vertrouwen dat de mensen die geld willen/moeten verdienen (lees: Japanse overheid en alle bij de handel betrokken partijen, en mogelijk ook de Nederlandse counterpart) onze gezondheid belangrijker vinden dan het binnenhalen van geld.
Als er ook maar een greintje twijfel is, dan lijkt het mij beter op safe te spelen. Maar zo denk ik er over…
Hoi,
iemand ervaring met “Tamari-Soy Sauce” van het merk “Saitaku” (?)
Weet iemand of deze ook biologisch en non-GMO zijn?
Ik weet niet, dat is zo’n supermarktmerk wat je volgens mij niet gauw bij toko’s ziet. Ik heb het nog nooit geprobeerd. Misschien een lezer?
Maar als ik moest gokken, dan zette ik mijn geld op niet biologisch en niet non/GMO.
Is Tamari in gerechten 1op1 verwisselbaar met sojasaus van Kikoman?
Ja, zeker als het maar om 1 of 2 eetlepels of zo gaat, dan zul je niet veel verschil merken. Maar het is natuurlijk wel het veiligste om eerst ietsje minder te gebruiken, dan te proeven en dan er nog wat bij doen als je denkt dat dat kan. En misschien wel iets meer zelfs ipv iets minder dan wat je aan gewone sojasaus zou gebruiken.
Maar grofweg is het gewoon 1 op 1 ja.
Is het iets om op mijn site te plaatsen?
aarnoud schout
Geen idee, Aarnoud. Ik ben niet zo van de gezond en vitaal. ;-)
the best tamari according to Fuchsia Dunlop
https://www.clearspring.co.uk/collections/authentic-japanese-seasonings
Craft-made soya sauce is still produced using centuries-old Japanese recipes, in which whole cooked soya beans and roasted cracked wheat are used, and the koji inoculation (with cultured mould spores) is carried out over the traditional three days followed by lengthy maturing in cedarwood kegs over 15 months at the ambient seasonal temperature.
produced in Japan by Sendai Brewery http://www.sendaimiso.co.jp
Hallo
Mijn dochter kan helaas niet tegen soja. Wat kan ik als alternatief gebruiken?
Het ligt aan het recept. Ik weet niet, maggi, vissaus, zout, zulke dingen.