Hoe heet het?
Tempeh, tempé, sojabonenkoek, sojabonencake.
Wat is het?
Tempeh is een sojabonencake gemaakt van gedroogde sojabonen die eerst grof worden gehakt, dan gewassen, geweekt, ontveld en gekookt. De uitgelekte, weer enigzins opgedroogde sojaboontjes worden daarna vermengd met een speciale schimmel (Rhizopus oligosporus) en in ventilerende, plastic vormpjes weggezet om bij een temperatuur van 30-35 C te fermenteren. De boontjes zijn na dan na 2-3 dagen aan elkaar vastgekoekt en vormen een stevige cake.
Hoe te gebruiken?
In plakjes, staafjes of blokjes snijden. Je kunt de tempeh vooraf marineren en daarna bakken, dan blijft die vaak wat zacht van binnen. Je kunt de stukjes ook eerst bakken/frituren tot ze knapperig en bruin zijn en nootachtig smaken en pas daarna met smaakmakers mengen en roerbakken. Na aankoop nog meerdere dagen te bewaren in de ijskast, maar niet te lang, dan wordt ie zuur en verandert de structuur. (zie foto). Invriezen kan ook. Een paar zwarte vlekjes hoeft geen probleem te zijn. Slijmerigheid wel. Verse tempeh ruikt naar paddestoel of gist en hooguit een klein beetje naar ammoniak.
Tips, weetjes & recepten
- Illustratief filmpje: hoe iemand thuis tempeh maakt (engels)
- Veel meer informatie op : tempeh.info (nl)
- Tempeh starter om zelf tempeh te maken bestel je op: starterculturen.nl
- Recept : Tempeh Kering (snack of bijgerechtje)
- Klary Koopman’s recept voor: ijsbergslawraps met tempeh
- Tempeh wordt gemaakt van hele sojabonen, terwijl tofu gemaakt wordt van de sojamelk, waarbij de pulp van de sojaboon (“okara“) wordt weggegooid (of voor iets anders gebruikt). Vandaar dat tempeh nog veel rijker aan eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen is dan tofu en daarom een nog betere vleesvervanger.
Wat is er te koop?
merk: SBC B.V.land van herkomst: geproduceerd in Kerkrade, Nederland etiket: Tempeh. Natuurlijk, zuiver en plantaardig. ingrediënten: soyabonen, water, schimmel, meel. prijsindicatie: ± € 0,80 (400g) |
|
merk: Singh Tahoe BVBA land van herkomst: België etiket: Tempeh ingrediënten: sojabonen, water, Rhizopus, E260 (=azijnzuur) prijsindicatie:± € 0,90 (450g) |
ik vond dit echt verschrikkelijk voedsel..!
Ik zie dat de fabrikant in Nederland meel als ingredient heeft en die uit België niet.
Ik zou daarom de voorkeur geven aan het belgische produkt.
Graag zou ik weten waar ik dat kan kopen.
2 euro per kilo is veel goedkoper dan die kleine pakjes die ik hier kan kopen en die zijn vaak niet zo vers ook.
Ik weet dat ik ooit tevergeefs gezocht heb naar een contactadres van die producent, Singh Tahoe BVBA, dus misschien kun je het beste informeren bij een vestiging van Cheung Kong, want daar kocht ik deze tempeh.
i am chinese,Recently began to eat tempeh
zeker mag niet ontbreken in de indonesische gerechten!bijvoorbeeld;sayur lodeh,tempe batjem,semur tempe,gado gado,lontong sayur,mendoan,keripik tempe,tempe oreg,tumis kangkung tempe,en zelfs rendang of gulai tempe…echt heerlijk.witte rist,acar,sambal goreng,kerupuk,petai en …aan tafel
Hallo,
Ik verkoop tempeh chips, gedroogd en gebakken bananen, een inwoner van Indonesië. Bezoek: http://www.from-bandung-with-smile.blogspot.com
Ben benieuwd wat een inwoner van Indonesië dan kost. *grin*
Zelf tempeh maken volgens Foodtube:
Ah, cool, Meneer op Foodtube. :-)
Alleen jammer dat ie gewone tempeh zit te dissen.
Ben wel benieuwd of tempeh van gewone bonen lekkerder is.
in beide NL produkt zit meel en is niet geschikt voor coeliaki patienten. In BE produkt zit koolhydraten, ook meel ? ook niet geschikt. Waar kan ik de rhizopus schimmelsporen kopen
Bijvoorbeeld hier:
starterculturen.nl
Of hier:
http://www.tempeh.info
Of hier:
deshima.eu
Do you sell the tempe yeast?
No, I don’t, but in my previous comment you’ll find three online shops that do.
Tempeh is the shit!
Is dat “the shit” positief of negatief? :-)