Hoe heet het?
Tempurameel, tempura-mix, tempurabloem, tempura-ko / 天ぷら粉.
Wat is het?
Tempurameel is een kant-en-klare mix om Japans tempura-beslag te maken. Meestal met gewoon tarwemeel/bloem, een deel maïzena, aardappelmeel of een ander zetmeel en wat ei-poeder. Soms ook nog wat bakpoeder voor extra luchtigheid en een kleurstof voor een mooi goudgeel resultaat. Vooral makkelijk als je weinig beslag nodig hebt.
Hoe te gebruiken?
Tempura poeder mengen met ijskoud water (eventueel met bubbeltjes) dat liefst in de ijskast heeft gestaan met ijsklontjes erin. Roer met eetstokjes of een vork, geen garde, het beslag hoeft niet helemaal glad. Sterker nog, kleine klontjes zijn goed, te lang roeren is fout. Maak het niet te lang van tevoren klaar.
Haal dat wat je wilt frituren eventueel eerst even door wat maïzena en klop af, dan “plakt” het beslag beter aan het product. Frituur een “proefgarnaal” (±160°C-180°C) om te zien of het beslagje niet te dik is, je wilt geen dikke oliebollenlaag, je wilt een dun, knapperig, licht laagje.
Tips, weetjes & recepten
- Zelf tempurabeslag maken is helemaal niet moeilijk, het Nobu kookboek zegt: meng 2 dl ijskoud water met 1 ei, voeg 100g bloem toe en roer met stokjes snel door elkaar. Vervang een gedeelte van het bloem eventueel met aardappelzetmeel, maizena of een ander zetmeel voor een lichter, knapperiger resultaat. (dat zou ik dus altijd doen)
- Je kunt gewoon huis-, tuin- en keukenmeel gebruiken, maar hoe lichter, hoe lager in gluten, hoe beter. Tip: gebruik bapao-meel.
- Lees ook de post over: tenkasu (tempura druppels).
Wat is er zoal te koop?
Bestaat er glutenvrije tempura ?
Je kunt in plaats van bloem natuurlijk gewoon glutenvrij bloem gebruiken. (voor het receptje hierboven)
Een ander receptje is:
1 eierdooier
1/2 cup ijskoud water
1/3 cup rijstmeel
1/6 cup of meer maïzena
Wat is de verhouding water / tempuramix? Hoe moet het eruitzien viir t goed is? Dun of dik?
Redelijk dun. Dunner dan bijvoorbeeld pannenkoekenbeslag. Maar ja, ik zie mensen ook vaak genoeg met dik beslag werken en dat blijkbaar ook lekker vinden, dus het ligt aan je eigen smaak, maar ik gruwel ervan. Oliebollentempura, noem ik dat altijd. ;-)
De gebruiksaanwijzing op die kant-en-klare tempuramix zegt: 100g tempurameel op 160ml water.
hoeveel kost het?
Dat verschilt per toko. Maar het is vaak iets van rond de 4 euro, denk ik.
Ik heb net een zakje kant en klaar tempura batter mix gekocht bij de Toko in Almelo voor 1,35 euro (Lobo. 150 gr en dat moet ik oplossen in 220 ml koud water. Nu wil ik graag varkensvlees gebruiken om te frituren. Kan en of moet ik dat vlees eerst marineren of moet dat juist niet?
Alvast hartelijk dank voor een antwoord.
Gr Franny
Precies wat je zelf wilt, Franny. Eerst marineren is lijkt mij wel lekkerder. Of ik zou er op zijn minst peper en zout op doen, op het vlees.
En vergeet het vlees niet eerst even door wat maïzena te rollen en af te kloppen, dan “plakt” het beslag beter aan het product. Anders heb je kans (zeker als het vlees een beetje nat is van je marinade) dat het tempura beslag er meteen weer af druipt.
Bedankt voor je antwoord. Heb net dus ff snel mijn zoon gevraagd om wat maizena op te halen, hahaha.
Ik heb fricandeau en dat ga ik kruiden, dan door de maizena en dan door het beslag. Ook ga ik het proberen met champignons en courgette.
Nogmaals bedankt.
Gr Franny
Uitgaand van
“Zelf tempurabeslag maken is helemaal niet moeilijk, het Nobu kookboek zegt: meng 2 dl ijskoud water met 1 ei, voeg 100g bloem toe en roer met stokjes snel door elkaar.”
wil ik voor twaalf personen tempura maken. Hoe veel van de ingrediënten heb ik dan nodig?
Dat ligt er helemaal aan hoeveel je gaat eten natuurlijk. Ik zou om te beginnen het recept verdriedubbelen (dus x 3) en de ingrediënten voor een eventuele tweede batch bij de hand houden. Die is natuurlijk zo in elkaar gedraaid.
Hoi
Weet iemand ook waar ik kant en klare Tenkasu kan kopen/bestellen
Na 3798 pogingen om zelf tempura flakes te maken en steeds te eindigen met een soort van pannekoek lijkt me dat best erg handig!
groetjes en bedankt
Er is een aparte post over : tenkasu (tempura druppels).
Ik zie ze soms wel. Grootste kans ze te vinden is uiteraard bij Japans gespecialiseerd toko’s. Of misschien dat je ze ook online kunt vinden bij een van deze
Online toko’s. Daar zijn er ook een aantal van gespecialiseerd in Japanse producten.
Graag wil ik een beslag maken dat op een ondiepe plaat lepel gaat met een gehakt balletje erop en dan zo in de hete olie en dan door de warmte van de olie eraf gaat als een UFO vliegende schotel en dan met een sausje eten. Kunnen jullie mij mailen welke beslag het beste is
Ik heb lang moeten nadenken over wat je nu bedoelt, misschien : pangsit goreng?
Die krokant gefrituurde deegvelletjes met een superklein gehaktballetje erin wat je wel eens bij de Chinees krijgt?
Als je op de foto klikt kom je bij de post over pangsit velletjes. Die kun je kant-en-klaar in de diepvries van de toko kopen. Soms oook wel bij de supermarkt. Je kunt het ook proberen met gewone wontonvelletjes, als ze geen pangsitvellen hebben.
Ik heb geen recept voor je om de velletjes zelf te maken.
Waar koop je tempurameel?
Bij de toko! :-)
Zoek er eentje bij jou in de buurt: toko’s in Nederland
Kun je Tempura batter Mix ook gebruiken in hete bouillon (hotpot) in plaats van frituurolie?
Dat lijkt me van niet. Ik denk dat het meel oplost in het water en je witte hotpot krijgt.