Thaise currypasta’s op een rijtje

Verschillende Thaise Curry Pasta's
Khrueang (pasta) kaeng (curry) of phrik (chili) kaeng (curry), zeggen ze in Thailand. De beroemdste zijn voor groene en de rode curry, maar daarnaast is er ook nog currypasta voor gele, penang en massaman curry. Maar wat is grofweg het verschil en kun je ze onderling verwisselen?


Vijf soorten Thaise currypasta

Groene curry / gaeng kiow wahn
Kleur: groen door verse, groene chilipeper.
Dikte: natst/dunst van alle.
Smaak: erg scherp en kruidig, “fris & vers”.
Typisch: met seafood of kip, paksoi, lichte groenten.
Lees uitgebreid over: groene currypasta maken, kopen en gebruiken.

Rode curry / gaeng phet
Kleur: rood van de rode, gedroogde chilipeper.
Dikte: iets minder nat dan de groene curry, romiger dus.
Smaak: erg scherp en kruidig, maar aardser en rokeriger dan de groene.
Typisch: met varkensvlees, eend, rund, aubergines, kousenband.
Lees uitgebreid over: rode currypasta maken, kopen en gebruiken.

Gele curry / gaeng leuang
Kleur: geel van de geelwortel (kurkuma).
Dikte: iets dikker dan de rode.
Smaak: scherp en kruidig met een kerrie-smaakje.
Typisch: met kip of vis.
Lees uitgebreid over: gele currypasta maken, kopen en gebruiken.

NB. Ondanks de verschillen lijken rode, groene en gele currypasta enorm veel op elkaar en zijn in recepten toch best goed onderling inwisselbaar. Gerechten worden dan natuurlijk wel iets anders, maar alles “past” nog steeds bij elkaar.

Penang curry / gaeng phanaeng
Kleur: (oranje)bruin van de pinda.
Dikte: redelijk dik.
Smaak: scherp, rond, notig.
Typisch: met rund- of varkensvlees.
Lees uitgebreid over: panang currypasta maken, kopen en gebruiken.

Massaman curry / gaeng massaman
Kleur: oranjebruin.
Dikte: dik als een Indiase curry, wordt itt de andere vaak ook lang gestoofd.
Smaak: van scherp tot mild, beetje zoetig en zurig. Kruidig door specerijen.
Typisch: met rundvlees en aardappel, gegarneerd met gefrituurde uitjes (bawang goreng).
Lees uitgebreid over: Massaman currypasta maken, kopen en gebruiken.

NB Er zijn ook nog een aantal Thaise curries zonder kokosmelk maar die zijn in dit overzicht vooralsnog buiten beschouwing gelaten.


Reacties

Thaise currypasta’s op een rijtje — 9 reacties

  1. Hallo Robin,

    Wat is jouw website toch een goudmijntje!
    Ik heb het nu maar een vaste plek in mijn topsites van Safari gegeven.

  2. Ben nu in Thailand waar ik vandaag aan een cursus over Thaise curry’s begin. Door jouw site heb ik me erg goed voor kunnen bereiden, dank je wel!

  3. Dat is leuk te horen! Laat je weten of je nog iets briljants bijgeleerd hebt? :-)

  4. ik heb de thaise groene curry (pasta) gemaakt, precies zoals in recept. Had in totaal 6 porties (5in de diepvries gedaan) en er nu al 2 x van gegeten. Echt superlekker. Wat een smaak!!

  5. Kijk! Dat hoor ik graag. :)
    6 porties voor 6 personen?
    Of 6 porties voor 2 personen?
    Of nog meer?

  6. Net terug van een toffe expatervaring in Zuid-Oost Azïë en wat missen we al dat lekkere eten (en heel het leven ginder)…
    Jouw website is geweldig, heb hier al lekkere ideetjes gevonden !
    Op deze manier herbeleven we ons avontuur een stukje opnieuw !

  7. Wat fijn is deze website, ik kan precies doorklikken op wat ik niet weet, en mijn vraag die ik daarna heb wordt al meteen beantwoordt. Voor mij ben je echt iemand die weet waar ie over praat/schrijft. Heel erg veel dank! Ik heb weer een waarschijnlijk heerlijk gerecht voor een vriendin op het vuur staan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *