Hoe heet het?
Thaise mangosaus, mango chilisaus, Thai mango sauce.
Wat is het?
Een chilisaus met in de basis rijpe mango, waardoor de saus wat lichter en frisser smaakt dan “gewone chilisaus”, maar niet echt specifiek zoet of naar mango. Gewone fijne chilisaus of sriracha is voor veel mensen toch net iets te heet, dan is deze mangosaus misschien een alternatief.
Hoe te gebruiken?
Koud, over de (gegrilde) kip, garnalen, vis, varkensvlees. Of als dip voor loempiaatjes of kaas. Maar ook als (onderdeel van) marinade of als smaakmaker in andere sauzen. Eigenlijk zoals je zoete chilisaus of sriracha zou gebruiken. Volgens het etiket nog 4 weken na openen te bewaren, ik denk dat het in de ijskast nog wel wat langer meegaat.
Tips, weetjes & recepten
- Zie alle eerdere posts over alle soorten chilisaus
- Natuurlijk kun je ook zelf mangosaus maken, ik ben nog op zoek naar een goed recept.
- My guilty pleasure: je verhit een paar marshmallows een paar tellen in de magnetron tot ze verdrievoudigen in volume. Dan een beetje mangochilisaus erdoor roeren en smullen maar! Voor de foto strooide ik er wat kemangi en himalyazout overheen, maar culinair verantwoord gaat het nooit worden. :-)
Wat is er zoal te koop?
Ik heb hem van Koh Thai (uit de Jumbo supermarkt), “Mango Sweet Chili Sauce”, maar die lijkt niet op jouw plaatje.
Hij is lichter, wateriger/doorzichtiger en heeft kleine stukjes mango en chili.
Ik vind hem lekker, maar verbaasde me er wel over dat hij mínder zoet is/lijkt dan de gewone sweet chili. De mango haal je er wel uit bij deze.
Hm, ja, ik denk dat dat eerder een zoete chilisaus is waar ook mango in zit. En hierboven een “gewone” fijne chilisaus met mango. Of beter nog, een mangosaus met chili, maar daar kun je lang over discussiëren met die 18% mango. ;-)