Hoe heet het?
Tofu pudding of tofa (NL), soybean pudding / tofu brains / flower tofu (Engels), kembang tahu (Indonesië), tahwa (Java), tau hua / tau huay / tau foo fah (Maleisië), toufa / tao pho (Vietnam), taohuai / เต้าฮวย (Thailand), taho (Filipijnen), doufu hua / 豆腐花 (letterlijk: tofu bloem) of kortweg douhua / 豆花 (China).
Wat is het?
Tofa is een extra zachte versie van tofu, nog zachter dan silken tofu of bijvoorbeeld panna cotta, maar steviger dan vla. Tofa is net als gewone tofu gestremde sojamelk, alleen minder gestremd. Geweldig voor mensen die van slobberen houden.
Hoe te gebruiken?
Schep voorzichtig wat tofa in een kommetje en voeg smaakmakers naar keuze toe. In warme streken eet men tofa graag koud & zoet, simpelweg met een siroopje (vaak gembersiroop). In Thailand voegt men melk en/of vers fruit toe. In koudere streken eet men tofa ook graag warm & hartig, simpelweg met sojasaus of pittige sauzen met gehakt of paddenstoelen. Je ziet steeds meer fantastische variaties. Je kunt tofa makkelijk even opwarmen de magnetron. Verse tofupudding bewaar je in de koelkast en is slechts een paar dagen houdbaar. Je zou eventueel ook silken tofu kunnen gebruiken, die is vaak langer houdbaar, maar ja, niet zo vers en minder slobberig.
Tips, weetjes & recepten
- Op internet circuleren veel recepten om thuis zelf tofa te maken. Soms from scratch, waarbij je zelf sojamelk maakt van gedroogde sojabonen, vaker met kant-en-klare sojamelk uit de winkel. Soms met stremsel zoals gypsum, soms met gelatine of agar agar, soms ook met maizena of aardappelzetmeel.
- Op de foto rechts zie je de tofupudding uit Vanja van der Leeden’s kookboek Indorock, tofa met siroop gemaakt van gula djawa, djeroek poeroet, kruidnagel en kaneel. Daarover verse passievrucht, gesuikerde gember en geraspte limoenschil. Een echte aanrader.
- Op de foto links zie je snelle, hartige versie met lao gan ma chili crisp, chilipinda’s en lente-ui. Gewoon even opgewarmd in de magnetron
Wat is er zoal te koop?
merk: Choi Kee land van herkomst: Nederland (Rotterdam!) etiket: Tofa. Verse tofu pudding / kembang tahu / 豆腐花 ingrediënten: sojabonen (zonder gen-techniek), water, gypsum. prijsindicatie: € 4,25 voor een emmertje van 1 liter, € 5.95 voor een emmer van 2,5 liter |
Waar is het te koop?
De verse tofupudding van Choi Kee is te koop bij een aantal Aziatische supermarkten. Welke dat zijn vind je op hun website: verkooppunten producten van Choi Kee. Maar de producten van Choi Kee zijn ook wel online te vinden, bijvoorbeeld bij: www.rechtstreex.nl
Robin,
Hoe kom je in hemelsnaam telkens weer aan die eindeloos lange lijst van ingrediënten?
Ik ga je niet vragen te stoppen, onze keukenkastjes, de voorraad kast puilen zo wie zo tog wel uit.
Ik heb ook nog een Turkse collega gehad, een mooie vrouw die erg van koken houd… Gevolg kun je raden, nog meer kruiden en ingrediënten.
Een groot deel van onze kookboeken zijn inmiddels in de Flat-bibliotheek verdwenen, en met liefde zijn ze naar een nieuwe eigenaar gegaan.
Maar…, Robin, weer zo veel lekkers, zo veel ideeën.
Wil weer eens Ma Poh Tahu maken, gewoon met witte lijst (L=R)
Gewoon mapo tofu met witte rijst blijft hier ook echt een van mijn favorieten.
Maar die ingrediënten, man, daar zijn er nog zooooooveel van die, zoals ik dan zeg “er nog niet op staan”. Ik verzin ze niet hoor, ze zijn er! Maar wat wil je ook, met z’n enorm continent met zoveel verschillende keukens. Mijn to-do lijst blijft altijd langer dan “wat er al wel op staat”.
Ik ga gewoon stug door. En over 30 jaar zal ik eens uitkijken naar een opvolger. ;)
Ik ben nog wel effe bezig.
erg leuke post weer Robin! En ik zie gewoon 2 locaties bij mij in de buurt staan. Schep je voor die hartige versie ook vocht mee, of is alle vloeistof die ik zie lao gan ma?
Nou, nee, ik probeer het zonder vocht te scheppen, maar dat “ontstaat” in het kommetje: weeping tofa. :-)
Dus ja, waarschijnlijk vertekent dat vocht de hoeveelheid chili olie. Al vind ik lao gan ma wel meevallen, qua sterkte. Zeker in combinatie met de zachte tofa was het lekker en niet te pittig.
Wikipedia en het internet zijn trouwens hier over erg verwarrend. Als ik met Indo vrienden spreek over deze tahu-pudding noemen ze inderdaad tahu kembang en takwua. Zoek ik het op (bijvoorbeeld de Indonesische wikipedia dan komt voor tahu kembang hetzelfde als tahu kulit op – (tofu skin). tahu takwa komt tahu kuning (Gele tahu) op….Hoe meer Indonesische websites ik opzoek hoe verwarrender het is.
ALs ik in Oriental loop, liggen er veel soorten tofu in de koelkast, elk Aziatisch land schijnt zijn eigen product te hebben. Gelukkig dat deze site wat licht in de duisternis kan brengen.
Haha, dankjewel, Paul. Het is ook de reden dat ik de site ooit ben begonnen: een beetje orde scheppen in alle varianten of namen die soms hetzelfde zijn en soms niet. Daarom én omdat ik zelf alles subiet weer vergeet nadat ik het uitgezocht heb. ;-)