Hoe heet het?
Gedroogde tofustengels, tofusticks, dried bean curd sticks, tofu bamboo, kusatake (Japan), phù chúc (Vietnam), fǔ zhú / 腐竹 (China).
Wat is het?
Gedroogde tofu sticks zijn feitelijk hetzelfde als de gedroogde tofuvellen uit de vorige post (het vel dat ontstaat op een pot kokende sojamelk) maar dan niet netjes uitgespreid over een stok gehangen maar bij elkaar op een dotje. Het grappige is dat na het weken de kreukels blijven.
Hoe te gebruiken?
Liefst een paar uur of een nacht weken in koud water bij kamertemperatuur. Leg er een bord op, zodat alles goed onder water staat. Daar waar het tofuvel over de stok hing blijft de tofu vaak nog een beetje hard. Als je daar niet van houdt kun je die stukjes weg snijden. Daarna in stukken van pak ‘m beet 5 cm een half uurtje of iets langer sudderen in soepje of bijvoorbeeld wat meestersaus. Na openen droog nog lang te bewaren.
Tips, weetjes & recepten
- Recept: nachtje weken, dan 30-40 minuten sudderen in mengsel van
75 ml lichte sojasaus , 2 eetl suiker, 3 eetl sake, steranijsje , kassia (of kaneel) stokje , gedroogd chilipepertje en genoeg water om de sticks te bedekken. Mengsel op het laatst in laten dikken of als het te zout dreigt te worden binden met een maïzena-papje. - Let op: beter niet serveren aan tofuhaters.
- Zie voor meer tips de post over gedroogde tofuvellen
Wat is er zoal te koop?
Lekker zeg! (Ben geen tofu-hater) Hoe worden ze gegeten? Als snack?
Ik denk eerder als vleesvervanger, bij een maaltijd dus. Maar misschien nog samen met iets anders? Ik zou het wel karig vinden namelijk, maar ja, ik ben ook wel een beetje een verwend kreng. ;-)
En oja, snacken kan natuurlijk ook. Ik maakte het ’s middags, als experimentje en was van plan het bij het avondeten te serveren, als bijgerecht dus, maar de helft had ik tussendoor al opgesnoept.
Dank je. Ik vind dat ze vragen om een koud biertje en een pindasausdipje :)
Ja, lekker witbiertje is nooit weg.
Hej, ik vond deze site via Google, ik at dit vroeger altijd bij oma in de soep en wilde het nu zelf proberen maar wist niet hoe.
Goede uitleg van wat het is en hoe te bereiden, ga er meteen mee aan de slag!
Leuk, ben benieuwd of je het net zo lekker gaat vinden als toen je klein was.