17 t/m 28 mei 2012: Tong Tong Fair in Den Haag

Tong Tong Fair, Den Haag, Malieveld
Het 54e Tong Tong Festival is dit jaar van 17 t/m 28 mei 2012. Vroeger heette het Pasar Malam Besar. Maar liefst 12 dagen Indische kunst, cultuur, dans, veel muziek, eten en gezelligheid op het malieveld in Den Haag.
Voor meer informatie, ga naar de site: Tong Tong Festival


Hieronder een impressie van mijn bezoek:

Bakso
Bakso, runderbouillon met bami, mihoen, paksoi, pangsit en een paar grote soepballen (het vlees wordt eerst een hele tijd gestampt in een tjobek zodat de structuur verandert. Hollanders zouden zeggen “een fabrieksbal”, maar het hoort nu juist zo rubberachtig en homogeen te zijn). Ik was er niet zo van onder de indruk, maar ik heb me laten vertellen dat echte bakso-fans hier zitten te smullen. Een en al nostalgie en jeugdherinnering.
Stand 1553, Bakso Bola Bola

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

Restaurant Anugerah op de TongTong Fair
Sate kambing: beetje taai, met oneetbare, harde stukjes zeen. Geen ketjapsaus maar gewoon een scheut ketjap erbij. Witte rijst en atjar. Niet echt de moeite waard dus. Behalve de grappige frietjes, die bleek kroepoek udang te zijn.
(pssst, zie hier mijn recept voor :saté kambing)
Ikan bakar dorade: mooie, super sappige, smaakvolle, gegrillde dorade met knapperig velletje maar geen toegevoegde maken als een marinade of boemboe of zo. De nasi smaakte fris en licht en paste er goed bij. De tomaten, paprika, ui en rawit salsa was een beetje on-Indisch, maar wel lekker.
Stand 4122, Anugerah

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

Pisang Goreng
Lekkere, knapperige pisang goreng. Knapperige deegje dat niet vet aandeed. Smeuïge bakbanaan. Ik had wat poedersuiker wel lekker gevonden, maar ja, dat hoort niet. ;-)
Stand 3332, Warung Tamalinda

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

Lemper
Superlekkere lemper! Kan bijna niet lekkerder. Zachte, zoetige, fluffy & sticky ketanrijst met een heerlijke vulling van geplukte kip met koenjit.
Stand 1311, Ambriya PM Home Decor
(dat is daar waar ze ook verse doerian verkopen)
Update: uitverkozen tot beste snack op de Tong Tong Fair 2012.

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

Tahoe Baso
Tahoe Baso: tahoe met rundergehakt, gefrituurd in een deegje. Tsja, het is wat het is, niet echt mijn stijl, maar wel okay, voor een gefrituurde hap.
Stand 1611, Xotus Maduratna

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

Gule kambing & Martabak
Gule kambing: kruidig, geurig stoofvlees van geit. Mooi mals vlees, lekker kruidig aroma, goed pedis. Eitje erbij lekker. Ga ik thuis ook eens maken. Met kapulaga, een Indonesische variant van kardemom.
Martabak telor: een knapperig loempia-achtig vel, gevuld met een ei/gehakt-mengsel. Lekker. Leuke snack.
Stand 4111, Ibrahim Djaja

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

Lontong Palembang
Lontong Palembang: lontong, mild gekruide rendang (rundvlees), opor ayam (kip), sambal goreng udang peteh (garnalen), sayur lodeh, 1/2 sambal goreng telor, blado tempeh. (let op: dit was een halve/gedeeelde portie)
Ik kende dit gerecht, deze combinatie niet en vond het in eerste instantie maar een raar idee, een soort nasi rames, alleen de “rijsttafelgerechtjes” dan niet gerangschikt om een hoop rijst, maar in de soep gelegd. Maar ik vond het heerlijk. Zo fijn ook dat je gewoon servies en bestek krijgt, dat eet ook 100 keer lekkerder dan met plastic.
Stand 5411, Pondo Cempaka
(dat is bij de ingang van eetwijk West, meteen de eerste rechts)
Update: Pondo Cempaka is winnaar Zilveren Rijstlepel 2012!!

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

Warung Djawa Asli, runner-up Zilveren rijstlepel 2012
Ketoprak en gule kambing
We hoorden dat Djawa Asli met hun ketoprak de tweede prijs had gewonnen bij de Zilveren Rijstlepel competitie. Vorig jaar scoorden ze net zo hoog met hun gule kambing, daarom beide gerechten als take-away meegenomen vandaag en inderdaad: heerlijk! Ook een terechte winnaar.
Stand 1251, Djawa Asli
(dat is rechts van het grote podium)
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

NB. De derde plaats in de Zilveren Rijstlepel Competitie ging naar de sate padang van Catering Service Minang Kabau (stand 5121) maar die heb ik (nog) niet geproefd.

PS. De grote Indonesische Ingrediënten Quiz al gedaan? ( <= klik )


Reacties

17 t/m 28 mei 2012: Tong Tong Fair in Den Haag — 4 reacties

  1. Leuk! Is het eten een beetje redelijk geprijsd? Ik was van plan om deze week nog langs te gaan om lekker van alles te proeven, maar als het eten aan de dure kant is koop ik daar liever geen dagkaart van 12 euro voor.

  2. Ik vind eigenlijk dat het op zulke festival- of beursachtige evenementen wel wat goedkoper zou kunnen. Als een soort algehele kwantumkorting en het is toch ook een soort van reclame, maar dat is geloof ik ouderwets gedacht, want zo denkt er geloof ik nooit meer iemand, ook op andere markten en braderieën niet.

    En ach, ik gun het ze ook wel en het is er zeker niet duur of duurder dan normaal en ze werken er zich een slag voor in de rondte al die dagen. De prijzen variëren hier van 9,50 tot 12,- voor een uitgebreide portie nasi rames of iets vergelijkbaars (volledige maaltijd dus). Portie sate variëert van 5 tot 10 euro, denk ik. Portie martabak 6,50. Zoiets.

    En eigenlijk overal een vriendelijk woord en gemoedelijkheid. Dat is natuurlijk ook wat waard, die tongtongsfeer.

  3. Gisteren op de tong tong fair geweest, helaas zaten alle eettentjes die ooit een zilveren rijstlepel hadden gewonnen helemaal vol, de tijd drong, dus een alternatief gekozen, een sate ajam met lontong, goed te eten, vriendelijke bediening, redelijke prijs (7 euro). En ja, die pasar malam zoals ik het toch maar blijf noemen is altijd leuk en gezellig! Wat ik niet snap is dat er vaak voor sate kambing lamsvlees gebruikt wordt, er zijn toch ook geitenfokkerijen in Nederland? Dit even afgezien van het feit dat ik het alletwee niet eet. :)

  4. Hm, nee, er zijn eigenlijk geen geitenfokkerijen, er zijn wel heel veel geitenmelkerijen of eigenlijk, geitenkaasboerderijen. Een oude, afgeschreven melkgeit is net als een oude, afgeschreven legkip alleen nog goed voor de soep. En ja, misschien dus ook voor de gule kambing, bedenk ik net, maar niet echt voor de sate kambing. Daarvoor wil je jonge, malse geitenbok.

    Geitenbokjes zijn een soort bijproduct bij de geitenmelkproductie, de boeren kunnen er niks mee. Ze geven geen melk en aan zo’n baby-geit zit veel te weinig vlees om op te kunnen eten. Daarvoor moet je ‘m eerst een tijdje vetmesten. Maar ja, dat kost geld en als uiteindelijk niemand in Nederland geitenvlees wil eten/kopen, dan kun je zo’n geitenbokbabietje maar beter meteen tot hondenvoer vermalen of (en dat is eigenlijk het grootste drama in dit verhaal) op gruweltransport zetten naar landen waar het wel rendabel is ze een tijdje vet te mesten en waar mensen wel graag geitenvlees kopen.

    Ik hoor nou al jaren over plannen om de Nederlanders aan de geit de krijgen, maar echt lukken wil het geloof ik nog niet. Misschien moet de geitenvleeslobby eens contact opnemen met de organisatie van de Tong Tong Fair en volgend jaar het festival overspoelen met geit! Ik hoorde echt iedereen overal klagen daar, als de kambing weer eens lam bleek te zijn. En volgens mij gaan er heeeeeeel wat sate kambinkies en gule kambinkies door in die 12 dagen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *