Tsukune zijn schattige, gegrillde Japanse gehaktballetjes (soms aan een stokje), gemaakt van kippengehakt en afgelakt met glanzende tare (een lekker zoetzout ketjapachtig, stroperig sausje van sojasaus, mirin en sake). Een crowdpleaser, makkelijk te maken en misschien leuk voor op de bbq deze zomer, al zou ik dan oppassen met de natte ingrediënten, want het mengsel kan een beetje aan de natte kant uitpakken.
TSUKUNE
voor 2-4 personen
De saus (in het Japans: tare)
1/4 cup Japanse sojasaus (zoals Kikoman)
1/4 cup mirin (zoete rijstwijn)
1/8 cup sake (Japanse rijstwijn)
1/8 cup water
1 tl (bruine) suiker
Breng in een (steel)pannetje aan de kook en laat zachtjes tot de helft inkoken tot een beetje stroperig goedje.
Zet klaar voor gebruik.
De gehaktballetjes
400g kipgehakt
1/2 el geraspte, verse gember
2 fijngesnipperde lente-uitjes
1 el Japanse sojasaus of tamari
1 el mirin (zoete rijstwijn)
1 tl sesamolie
1/3 ei
1 tl maïzena
Extra om te dippen
1 kakelverse eierdooier
Meng & kneed het gehakt, de gember en lente-ui flink door tot je een elastisch deeg krijgt. In tegenstelling tot Westerse gehaktballen horen Aziatische gehaktballen een beetje “rubberig” te worden en dat krijg je als je flink mengt. Als je denkt dat de structuur goed is voeg je de rest van de ingrediënten toe en mengt die er iets rustiger doorheen. Draai, kwak of spuit met een spuitzak kleine, platte balletjes van 2 cm of grotere van 4 cm doorsnee en bak die in wat olie op matig vuur, heel rustig gaar en bruin. Als je veel olie gebruikte giet je die nu beter eerst af. Giet dan de tare (saus) over de balletjes en laat die zonodig al bubbelend nog wat extra indikken tot de balletjes een mooie, glanzende coating krijgen. Wat extra lente-uitjes erover en dippen in een rauwe eierdooier. Lekker met rijst en spinazie.
Recept uit: Recepten uit Tokyo van Maori Murota.
Komt me allemaal heel bekend voor ik heb ze wel eens gehad in een sushi al you can eat restaurant.
Ziet er erg lekker uit, je brengt me op een idee.
Ook de foto’s zijn zo als gebruikelijk erg goed.
Remi
Het is inderdaad een klassieker, Karl. :-)
En dank je voor het compliment, Remi. :-)
Gisteren gemaakt, was lekker! Het flink kneden voor een wat vastere structuur en het ‘heel rustig gaarbakken’ maakten puike balletjes!
Ja, heel anders dan wat we gewend zijn en daarom “leuk”.
Ik moet ze ook weer eens maken.
Zijn erg lekker is wat anders dan de standaard bal