Tteok bokki (Korean rice cakes in spicy sauce)

Koreaanse rice cakes tteokbokki
Tteokbokki / 떡볶이 is een klassiek gerecht uit de Koreaanse keuken. Ook bekend als teokbokki, ddeokbokki, topokki, dukboki, dok boki of dok mocha. Lastig, al die verschillende schrijfwijzen, ik hou het wel op de Engelse vertaling: Korean rice cakes in spicy sauce. Je kunt het je zo makkelijk of moeilijk maken als je wilt. Het zakje rode saus uit de verpakking van de rice cakes (zie: foto) gebruiken is me te makkelijk, de rice cakes zelf maken me teveel moeite. Onderstaand recept is een mooie tussenweg. Stevig, hartig, pittig, chewy: Korean comfortfood voor gure winterdagen.


RECEPT TTEOK BOKKI
voor 2-4 personen

De Gecarameliseerde Uien
  2 uien
  ½ tl gemalen zeezout
  1 el arachideolie
Halveer de uien, ontdoe ze van buitenste rokken en snijd in dunne, halve ringen. Verhit een pan met dikke bodem, voeg de olie toe en als die heet is voeg je de uien en het zout toe. Probeer de eerste 2 minuten niet te roeren. Roer dan elke 3 minuten of zo de hele bups voorzichtig om en hou dat wel 40 minuten vol. De kunst is ze zover mogelijk te laten carameliseren zonder dat ze verbranden. Het klinkt aanstellerig, maar het is echt de moeite waard hier tijd en aandacht aan te besteden en dat kan gerust een dag van tevoren, de uien blijven in de koelkast nog wel een week goed.

De Saus
  ¼ cup / 60ml suiker
  ¼ cup / 60ml mirin (Japanse, zoete rijstwijn)
  ¼ cup / 60ml kippenbouillon
  ½ cup / 120ml water
Verhit deze 4 ingrediënten in een grote pan (bijvoorbeeld een hapjespan) groot genoeg om straks ook nog je rice cakes aan toe te voegen. Laat het mengsel een paar minuten koken en voeg dan toe:
  ½ cup / 120ml doenjang (Koreaanse sojabonenpasta)
  ¼ cup / 60ml gochujang (Koreaanse chilipasta)
  2 el lichte sojasaus
  1 tl sherry azijn (of andere mooie, zachte azijn)
  1 tl sesamolie
Laat deze saus in zo’n 7 minuten inkoken tot een glanzende saus.
Voeg de gecarameliseerde uien toe (ongeveer een ¼ cup / 60ml).
De saus is nu klaar voor de rice cakes.
Hou hem warm of zet weg tot je zover bent.

De Rice cakes
  1 pak rice cakes (±400g)
Breng een grote pan met water aan de kook. Blancheer de rice cakes 30 seconden en giet af. Dit doe je om de olie-achtige buitenkant eraf te spoelen, dat hoeft niet perse maar is vaak wel lekkerder. Voeg de rice cakes toe aan je saus en laat nog 5-8 minuutjes pruttelen tot de rice cakes doorgewarmd en de saus glanzend is. Voeg eventueel wat water toe als de saus te ver is ingekookt of juist een maizenapapje als de saus nog veel te dun is. Hoe langer je de rice cakes meeverwarmt hoe gebonderder de saus zou moeten worden.

De Garnering
  1 el geroosterde sesamzaadjes
  3 lente-uitjes in schuine ringetjes
Bestrooi met sesamzaadjes en lente-uitjes en serveer in warme kommen.

Variaties
* maak de rice cakes from scratch: recept.
* gebruik zelfgemaakte, Koreaanse dashi op basis van gedroogde ansjovis: recept.
* voeg ook nog fishcakes toe.
* voeg gekookte eieren toe.
* grill of bak de rice cakes in wat olie in plaats van ze mee te sudderen.

Zwaar leunend op recept uit: Momofuku kookboek


Reacties

Tteok bokki (Korean rice cakes in spicy sauce) — 9 reacties

  1. Toevallig vandaag voor de eerste keer gemaakt, maar volgens dit recept: https://www.maangchi.com/recipe/tteokbokki . Was goed gelukt. Heel diehard zelf de vissenbouillon met gedroogde ansjovis en kelp gemaakt – ik denk dat kippenbouillon ook wel een goeie is omdat anders je hele keuken naar vis ruikt!

  2. Wat toevallig. Leuk. Dat recept heb ik ook wel eens gemaakt. Is ook lekker! (staat hierboven ook een lnkje naartoe)
    Voordeel is dat die enorme voorraad gedroogde visjes dan misschien eens opgaat. Maar inderdaad, die lucht is minder. :(

  3. Ik heb ook een paar keer de versie van Maangchi gemaakt (ze is zo leuk). Lekker, maar als ik zoveel chili gebruik als zij zijn mijn smaakpapillen volledig verlamd en proef ik niks meer van die delicious broth. Ik ben dus wel benieuwd naar jouw iets complexere versie. Ik zal er die sojapasta eens voor kopen!

  4. Hoi, Ik wil het ook gaan maken maar heb je een idee waar ik de rijstcake kan kopen? Misschien online? De amazing oriental (den Bosch) heeft het niet.

    Alvast bedankt.

  5. Ik was heel benieuwd naar dit recept, dus laatst alles in huis gehaald en eigenlijk eens gemaakt. Conclusie: niets voor mij! De combinatie van plakkerig, zoet, heet en ‘melig’ (door de ssamjang) was echt too much, terwijl ik best wat kan hebben qua heftige smaken. Ligt niet aan het recept hoor, het was juist leuk om het een keer te proberen, maar misschien was één keer gewoon genoeg :-)

    Weet je waar ik trouwens heel graag eens een post over zou lezen? Over de (smaak)verschillen tussen bietsuikerstroop, rietsuikerstroop, melasse, treacle enz. en wat je wel of niet door elkaar kunt vervangen. In met name Engelse recepten wordt bijv. vaak treacle of golden syrup gebruikt en ik weet dan nooit of het vervangen kan worden door keukenstroop (en op internet bestaat veel (spraak)verwarring). Maar misschien niet Aziatisch genoeg? :-)

  6. Ja, ik ken meer mensen die het niks vinden. Het is euh “wennen”. :-)
    Maar toch wel jammer, dat het zo tegenviel.

    En ja, treacle of golden syrup is inderdaad niet erg Aziatisch. Maar als ik ooit nog behoefte voel een “verzamelpost” te schrijven over de verschillende soorten suikers, stropen en zoetstoffen dan zal ik ze er wel in meenemen. Gewoon voor de volledigheid.

    Tot die tijd zul je het hier mee moeten doen :-)
    https://www.aziatische-ingredienten.nl/category/producten/smaakmakers-enzo/suiker/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *