Recept: Turnip Cake (gestoomde rettich cake)

Rettich Cake zelf maken
Een klassieker uit de Chinese keuken, luóbo gāo. Meestal vertaald als turnip cake ook al komt er geen turnip (knolraap) aan te pas. Deze beetje plakkerige, dikke stijfselpapachtige cake is meestal niet meteen favoriet bij Westerlingen, dus wie het niet kent zou ik adviseren het eerst een keer bij de (dimsum) Chinees te bestellen of in de diepvries van de toko op zoek te gaan, want het is best bewerkelijk om zelf te maken.



RECEPT

1. Gedroogde ingrediënten weken.
30 gram gedroogde shii-takes
30 gram gedroogde garnalen
Zet weg in twee bakjes met kokendheet water. Laat minstens 1 uur weken. Nachtje is beter.
Tip: een scheutje Shaoxing rijstwijn bij de garnalen.

2. De rettich
900 gram rettich (daikon)
Raspen met de kleinste rasp. Doe de geraspte rettich in een pan met 1 liter water erbij. Breng aan de kook, laat 30 minuten zachtjes koken. Af laten koelen, daikon goed uitknijpen, maar het vocht bewaren.

Turnip Cake Recept

3. Roerbakken
150 gram uitgebakken spekjes (of Chinees spek)
(ontbijtspek dus eerst even uitbakken)
de gehakte, geweekte shii-take (steeltjes weggooien)
de gehakte, geweekte garnalen

4. Mixen en doorwarmen
het geroerbakte spekjes-shiitake-garnalen-mengsel
de gekookte, uitgeknepen rettich
3 lente uitjes, fijngehakt
3 tl suiker
3 tl rijstwijn
¼ tl witte peper
zout
2 el gehakte, verse koriander

5. Smurrie maken van
280 g rijstbloem (gewoon rijstmeel en absoluut nooit kleefrijstmeel)
5 dl van het rettich-kookvocht
en dit goed door het rettichmengsel roeren.
Let op, dit brandt heel makkelijk aan. Dus waarschijnlijk beter van het vuur af of goed roeren.

6. Gaarstomen
In ingevet en met bakpapier bekleed cakeblik in 1¼ tot 1½ uur gaarstomen.

7. Terugkoelen
Af laten koelen en nacht in de ijskast bewaren.

8. Storten & bakken
Voorzichtig uit de cakevorm storten.
In plakken van 1 cm dik snijden en in 5 minuutjes in wat olie bakken. Serveren met een sausje (sojasaus, ketjap, hoisin of wat ik het lekkerst hierbij vind: tonkatsu saus). In dobbelsteentjes snijden en roerbakken kan ook. (=Chai tow kway)
In ijskast nog wel even te bewaren of in plakken invriezen.

Turnip cake mengsel

9. Variaties
Turnip Cake MedaillonsTurnip Cake met XO sauceTurnip Cake Bitterballen

Links: mengsel gestoomd in mini-muffinvorm. (een beetje omslachtig, misschien is uitsteken handiger)
Midden: in blokjes gebakken met XO-saus
Rechts: in blokjes/balletjes bestoven met maizena, door losgeklopte eiwit gehaald, gepaneerd met panko en gefrituurd op 180°C.


Reacties

Recept: Turnip Cake (gestoomde rettich cake) — 5 reacties

  1. Maar die XO-saus doe je erdoor, niet erbij, toch?
    Postje over XO-saus staat al in de steigers. Heb het laatst ook zelf gemaakt, van gedroogde garnaaltjes, conpoy en ham. Gaf een ander resultaat dan die uit een potje, maar leuk om eens te doen.

  2. Net ontdekt dat ik deze lekkernij zelf kan maken. Dankjewel voor het recept. Ik heb de cake in een glazen cakevorm gemaakt, even met olie bestrijken en ging er makkelijk uit na afkoelen. Hoeft je niet met dat bakpapier te hannesen. Nog complimenten voor de hele site. Ik kijk er heel vaak op.

  3. Goed idee, die glazen cakevorm. Ik kan me voorstellen dat die niet plakt inderdaad.
    En bedankt voor je complimenten. :)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *