Hoe heet het?
Udon (饂飩), udon noedels, udon noodles.
Wat is het?
Udon noodles zijn dikke, zachte, Japanse noodles gemaakt van tarwebloem, water en zout. Dus geen ei en daarom ook mooi wit. Het deeg wordt niet getrokken maar gewoon uitgerold en gesneden, een beetje zoals spaghetti. Er bestaat ook een dunnere udon-variant, die noemt men “hiyamugi”.
Hoe te gebruiken?
In Japan wordt udon vaak in een lichte bouillon met lichte toppings gegeten, anders dus dan ramen, die wordt in een krachtige bouillon met stevige toppings gegeten.
Maar udon is ook lekker in roerbakgerechten. Of zelfs koud met een sesam- of sojasausdressing. Gedroogde udonnoedels 7 minuten koken in ruim water zonder zout. Meteen verwerken/opeten of snel terug koelen om later vlak voor gebruikt even op te warmen. Er zijn ook zakjes met “gekookte udonnoedels” te koop. Die hoef je alleen even op te warmen. Beide soorten zijn buiten de koelkast lang houdbaar.
Tips, weetjes & recepten
- Kort, illustratief filmpje: hoe udon wordt gemaakt
- Recept: dan dan noodles.
- Klik hier voor een overzicht: alle Japanse noodles op een rijtje
.
Wat is er zoal te koop?
Welke heeft de voorkeur?
Ik ben eerlijk gezegd nog geen vieze udon noodles tegengekomen. Het belangrijkste is denk ik de dikte, vaak geldt hoe dikker hoe lekkerder, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk en ligt ook een beetje aan het gerecht dat je ermee gaat maken. Je ziet wel steeds vaker echt dikke, verse udon noodles in de diepvries van de grotere toko’s.
Mooi al die noedels,
Nou weet ik niet meer of ik nou ramen of somen noedels had geprobeerd te maken.
Ik heb wel nog een heel lieve mail van Kattebelletje gekregen over de noedels (getrokken noedels). En… ik denk dat ik toch weer een keer ga proberen. Laten we zeggen dat het kriebelt en laten we eerlijk zijn, als het lukt, als het werkelijk lukt…om hand getrokken noedels te maken dan ben je toch zo trots als een aap met zeven lullen (gezegde van Herman den Blijker bij de opening van Las Palmas).
Maar de Udon noedels, ik ben er een beetje aan verslaafd, wel aan de heel goedkope variant I(voorgekookt edn lang houdbaar). Gewoon omdat je er heel eenvoudig wat lekkers mee kunt maken.
Wat gedroogde Shiitakes weken, wat lente-ui, wat kipfilet of grote garnalen (6,95 kg bij Wah Nam Hong (28-32). Een sjalotje of ui. De ene keer een oestersaus de andere keer een teriyaki marinade.
Ach er zijn zo verschrikkelijk veel heerlijke combinaties te maken. En zo snel.
Of je gaat gewoon aan de andijviestamppot met spekjes, kan ook. Maar minder lekker
Remi
Ja, ik raakte ook steeds in de war met die noodles, vandaar dat ik meer een overzichtje maakte met: de vier belangrijkste Japanse noodles naast elkaar.
En nu net gisteren een flesje alkaline water gescoord, dus nu moet ik er ook aan geloven: zelf noodles trekken. Ha, ik ben benieuwd. Wordt vervolgd…
Natuurlijk kon ik het niet laten en het alkaline water is er. Ga er vanavond niets mee doen. Errst opzoek naar het recept, video’s, recepten en vergelijken. Analiseren en dan eens proberen.
Kattebelletje had het over cacemeel.
Moet ook naar gekeken worden, en deze keer alles noteren.
Remi
Ja, in Amerikaanse recepten reppen ze van cakemeel. Dat is in tegenstelling tot broodmeel laag in gluten. Maar dat is mij te min hoor, cakemeel gebruiken, hihi. Ik ga het met bapao-meel proberen, ook laag in gluten. Maar niet morgen of overmorgen. Ik heb geen haast.
Wat op mij wel betrouwbaar overkomt is: Lukerymarz
Alleen zo jammer dat hij vindt dat loogwater niet veel verschil maakt. ;-)
Albert Heijn heeft kort geleden Saitaku Udon en Soba in de schappen gehad.
Ja, en kewpie heb ik ook gezien bij Appie! Leuk. Misschien wordt het nog wel eens wat met ze. ;-)