Umeboshi (Japanse ingelegde pruimen)

Umeboshi (Japanse pruim)Hoe heet het?
Umeboshi, 梅干, ingelegde Japanse pruimen, ingemaakte Japanse abrikozen, gezouten Chinese pruimen.

Wat is het?
Umeboshi zijn nog groene, Japanse pruimen (ume) die in aardewerken potten worden ingelegd in zout en rood gekleurd met shiso blad. Door er ook nog een zwaar gewicht op te leggen wordt het vocht (umezu) onttrokken. Na een maand of drie worden ze een paar dagen op bamboematjes te drogen gelegd in de zon. Als dat drogen achterwege wordt gelaten heten ze geen umeboshi maar umezuke (梅漬け) en zijn veel minder rimpelig.

Hoe te gebruiken?
Je eet er meestal maar een of twee, samen met wat witte rijst of verstopt in Onigiri, een “sushirijstbolletje” omwikkeld in nori. Pas op voor de pit! Omdat men tegenwoordig vaak minder zout gebruikt zijn ze ook minder lang/goed te bewaren dan vroeger, maar evengoed nog best een tijd. Beter wel in de ijskast. Je herkent in de verte nog wel de smaak en structuur van een abrikoosje, maar ze smaken vooral zout en zuur. Net als zoute drop en zure bommen heeft het wel wat. Er is ook ume pasta te koop. Ume pasta wordt wel gebruikt als vegetarisch/veganistisch alternatief voor vissaus of trassi.

Tips, weetjes & recepten

  • Er zijn 3 vruchten wel die “Japanse pruim” worden genoemd:
    Prunus mume, bekend als ume (梅) in Japan en mei (梅) in China. Klein, abrikoosachtig vruchtje.
    Prunus salicina, bekend als Sumomo (李). Zeer goed te vergelijken met onze pruim.
    Eriobotrya japonica, bekend als loquat of Japanse mispel, maar dus ook wel eens als “Japanese plum”. Compleet andere vrucht, geen familie ook. (foto)
  • De Chinezen kennen iets vergelijkbaars als umezuke, zij leggen de pruimpjes in zout en azijn en noemen het suan meizi (酸梅子)
  • Dezelfde pruimpjes worden in China ook geconserveerd en gedroogd met suiker, zout, sinaasappelschil, kruidnagel, venkel en andere kruiden. Deze chenpi mei 陈皮梅 worden als snoepje gegeten en zijn niet vergelijkbaar met umeboshi of suan meizi.
  • Lees alle post over deze en ander producten gemaakt van/met: Japanse abrikoosjes

Wat is er te koop?


Etiket lezen? Klik hier!

merk: ?
land van herkomst: Japan
etiket: Teien ume shiro, pickled plum, eingelegte pflaumen, prunemarinee
ingrediënten: pruimen, maissiroop, zout, suiker, alcohol, amino zuur
prijsindicatie: € 3,- (140g)

Etiket lezen? Klik hier!

merk: Terra Sana
land van herkomst: Japan en Nederland
etiket: Bio Organic Ume Pasta
ingrediënten: umepasta (ume vruchten, zeezout), umesu (ume vruchten, zeezout, shisobladeren)
prijsindicatie: € 10,- (250g)

NB. Vaak ook te koop bij natuurwinkels.


Reacties

Umeboshi (Japanse ingelegde pruimen) — 23 reacties

  1. Jullie site is erg informatief . Ik ben er erg blij mee en kijk er vaak op.
    Ik vroeg me af of jullie weleens naar de Aziatische winkels in Dusseldorf zijn geweest. Het accent van het assortiment ligt er meer op Japan en Korea.
    Groetjes Thea.

  2. Nee, in Düsseldorf heb ik nog niet Aziatisch geshopt, wel in wat andere Duitse steden en inderdaad valt dan op dat het accent heel anders ligt. Nederland heeft via de Indisch en Chinees-indisch keuken/restaurants de Aziatische keuken leren kennen en dat merk je.

  3. Ja ik ben wel eens in Dusseldorf geweest, daar is een hele grote Japanse community en hebben ze veel Japanse winkels, niet alleen etenswaren maar ook veel andere! Erg leuk voor eens een bezoek. Voor een bespreking, kijk op het verslag van Just Hungry

  4. In Dusseldorf wonen inderdaad heel veel Japanners, 4 keer zoveel als in heel Nederland. Verder heeft Duitsland al sinds de jaren 1950 ook een grote Koreaanse populatie dus het is veel makkelijker om goed Koreaans en Japans te eten dan in Nederland.

    Het enige Indonesische restaurant wat ik ooit heb ontdekt in Duitsland werd duidelijk gerund door Nederlandse Indiërs: Krupuk werd gespeld als Kroepoek, wat door Duitsers natuurlijk wordt uitgesproken als Kröpök :)

  5. Zouden ze in Dusseldorf ook kersenbloesemwater ( smaakmaker voor gebak) hebben? Lijkt me leuk om dat een keer te kopen!

  6. Hallo,
    Graag wil ik van jullie weten waar ik die Umeboshi pruimen kan kopen .
    Ik zelf heb al veel winkels gehad maar kan ze alsnog niet vinden.
    Bij voorbaat dank.
    Gr,Jan van Irsel

  7. Je vindt ze zeker bij een vd gespecialiseerde Japanse toko’s. (<= klik) Maar ik zie ze volgens mij ook wel eens bij de wat grotere Aziatische supermarkten. Waar woon je ongeveer, Jan?

  8. Oeps, helemaal vergeten te antwoorden. De Oriental in Den Bosch of Breda heeft ze niet? Tsja, dan toch eens in Rotterdam gaan kijken, hier hebben ze het zeker.

  9. In de winkel in Rotterdam bij het Oost-West Centrum zul je ze zeker kunnen vinden. Ook in Bergen op Zoom in de Natuurwinkel (Robinson) hebben ze umeboshi’s in potjes.

  10. Umeboshi, weet ik uit ervaring, is zeer doeltreffend tegen een kater! Neem een flinke theelepel voor het slapen gaan. Drink ook flink wat ‘lauw’ water erna, spoelt meteen de sterke zoutzure smaak weg maar voorkomt vooral dat de hersenen meer uitdrogen (koppijn).

  11. Ik weet het niet. Ik wil je wel geloven, maar het klinkt niet fijn.
    Ik ben bang dat ik liever een asperientje neem. ;-)

  12. Leuke dat Gimsel genoemd word. Veel dingen daar vind ik echt te pretentieus en duur, maar de umeboshi is qua smaak en kwaliteit echt super vergeleken met wat er in toko’s en zelfs Japanse groothandel verkrijgbaar is. En er zit geen smaakversterker in.
    Als je hier meer over gaat zoeken schijnt dit 1 van de tig Japanse superfoods te zijn.

  13. “Hersenen uitdrogen? Lauw water?”
    Getver, daar neem ik altijd een flink glas Belgisch bier voor, dat knapt op.
    Ben niet zo voor dat sjamanen spul.

  14. Oh, op die fiets. Ja, grappig hoe dat gaat met benamingen. Een Chinese dadel is ook geen dadel, een cashewnoot geen noot. Degene die dat ooit bedacht heeft ligt allang onder de zoden en wij blijven ermee zitten.

  15. Tja, zo gaat dat, een apenootje is ook geen nootje en peanutbutter is geen boter.
    zo kan ik nog wel even doorgaan.

  16. Ook het aanslaan ener toets is hem te machtig.

    Contra principia negantem non est dispitandum.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *