Hoe heet het?
Ume zu, ume su (梅酢) umeboshi azijn, ume vinegar, Japanse pruimenazijn.
Wat is het?
Ume zu is het vocht dat wordt onttrokken uit zure, Japanse pruimpjes wanneer die in zout worden ingelegd om umeboshi te maken. De helderrode kleur komt van rood shiso blad (akajiso). Ume zu is dus pruimensap, zout en shiso.
Hoe te gebruiken?
Ume zu is geen echte azijn, het is een “bijproduct” van de productie van umeboshi maar wordt wel gebruikt als zoute, fruitige azijn. In dressings, dipsauzen, over gekookte groenten, of bijvoorbeeld om Beni shoga (rode, ingelegde gember) te maken. Oppassen met de dosering, want het is erg zout. Buiten de koelkast en lang (maanden tot jaren) te bewaren.
Tips, weetjes & recepten
- Lees ook de post over: Beni shōga (in umezu ingelegde gember) of die over umeboshi (ingelegde, Japanse pruimen
- Recept (NL) : in umezu gestoofde worteltjes (met venkel of snijbiet)
- Klik hier voor ons overzicht: soorten azijn op een rijtje
Wat is er te koop?
(vooralsnog meer kans dit flesje bij een natuurvoedingswinkel te vinden dan in een Aziatische supermarkt)
merk: Terrasana [Nederlands merk] geproduceerd in: Japan etiket: Ume su, azijn van ume abrikozen ingrediënten: ume abrikozen, shisoblad, zeezout prijsindicatie: € 2,99,- (250 ml) |
Terrasana is een Nederlandse groothandel in biologische artikelen gevestigd in Leimuiden. Het merk is dus volgens mij niet Japans maar gewoon Nederlands. Groet, Okke
Ha, bedankt, Okke. Het is niet zo duidelijk gedefiniëerd, maar de bedoeling van het vermelden van het land tussen vierkante haken is te weten waar het product is geproduceerd. Normaal is dat wel te achterhalen uit het etiket, ik dacht ook eigenlijk dat dat verplicht was, maar in dit geval staat het er dus niet op. En ook op de website van Terrasana kon ik het niet vinden, vandaar het vraagteken. Ik gok het nu een beetje, omdat ik denk dat umeboshi niet gemaakt wordt in NL en terrasana zelf ook niks produceert. Maar zo gauw er uitsluitsel is verdwijnt het vraagteken.
Vandaag even met de importeur gebeld en inderdaad, het wordt in Japan gemaakt.
Mooi dit soort gedegen onderzoek. Goed dat je dat doet en bedankt voor de informatie! Groet, Okke
Ik zie het nu pas, maar bedankt voor de link naar het recept. Ik heb inderdaad ook Ume Su van het merk Terrasana gebruikt. Fijn deze informatie, nu ga ik snel verder lezen op dit informatieve blog!
Goeie recepten zijn altijd welkom. Vooral in het Nederlands. Had het zelf nog niet geprobeerd om groenten te stoven met een scheutje umezu, maar ga het gauw eens proberen.
Ik kan dit nergens vinden helaas.
Dat merk op de foto hierboven, bij wat is er te koop is een Nederlands merk. Het is vaak wel te vinden bij de betere biowinkel of reformzaak. Of anders online, heb je daar al gezocht?
Hier is een lijst met : online toko’s