Hoe heet het?
Usukuchi, usukuchi shōyu / 淡口, Japanse lichte sojasaus.
Wat is het?
Naast koikuchi, tamari, saishikomi en shiro is usukuchi een van de vijf basissoorten Japanse sojasaus. Usukuchi is lichter van kleur dan “normale” Japanse sojasaus door het gebruik van amazake (zoete, gefermenteerde rijst) en door minder fermentatie. De sojasaus fermenteert minder omdat men simpelweg meer zout gebruikt. Usukuchi smaakt dus minder naar sojasaus en meer naar zout.
Hoe te gebruiken?
Usukuchi wordt vooral gebruikt om gerechten op smaak te brengen zonder de kleur, maar ook zonder de smaak van het gerecht erg veel te willen veranderen. Uiteindelijk verschilt de smaak niet zo heel veel van gewone Japanse of Chinese lichte sojasaus, dus die drie zijn onderling redelijk goed vervangbaar. Iets meer, iets meer of een snufje zout erbij.
Tips, weetjes & recepten
- Usukuchi is niet zo bekend in Nederland, maar David Chang gebruikt het veelvuldig in zijn Momofuku kookboek.
- Klik hier voor: verschillende soorten sojasaus op een rijtje
- Wikipedia: uitgebreide lijst van sojasauzen per land (Engels)
Wat is er zoal te koop?
merk: higashimaru land van herkomst: Japan etiket: Usukuchi shoyu, sojasaus ingrediënten: sojasaus (water, tarwe, soja, zout) prijsindicatie: € 2,81 (500 ml) |