Hoe heet het?
Vijzel & stamper, mortar & pestle (GB), suribachi & surikogi (Japan),
tjobek & oelekan / cobek & ulek ulek (Indonesië).
Wat is het?
Een vijzel is een kom of schaal met een zogenaamde stamper om droge ingrediënten (zoals specerijen) in te kneuzen of vermalen tot poeder of zachtere ingrediënten te kneuzen of mengen tot currypasta/boemboe of bijvoorbeeld guacamole en pesto. Maar welke vijzel moet je kiezen? Een grote of kleine, van steen, hout of metaal, hoe onderhoud je een vijzel, hoe gebruik je een vijzel?
Een grote, zware of kleine vijzel?
Klein: handig als je gauw even wat korianderzaad wilt kneuzen. Of even wat basilium wilt gladwrijven voor wat basilicumolie of mayonaise.
Groot: als je je eigen currypasta’s en boemboes wilt maken wordt het met kleine en middelgrote vijzels al gauw een knoeiboel, dan geldt hoe groter hoe makkelijker. Verder geldt, hoe zwaarder hoe beter. Een zware vijzel glijdt minder makkelijk weg en kiept minder makkelijk om.
Glad of ruwe oppervlak?
Een glad oppervlak (van bijvoorbeeld porselein) is makkelijk schoon te houden en voldoet prima als je bijvoorbeeld guacemole of pesto maakt. Maar als je specerijen tot poeder wilt vermalen zul je je gladde vijzel vervloeken. Een vijzel van een onregelmatiger materiaal of waar ribbeltjes in zitten werkt dan veel fijner.
Hoe vijzel je?
De beweging die je maakt is een combinatie van stampen en wrijven. Dat stampen hoeft niet perse woest en lomp, gewoon rustig aandoen en niet teveel kracht zetten werkt vaak beter. Gewoon het gewicht van de stamper het werk laten doen in plaats van brute spierkracht. Een mooie, egale currypasta kost je al gauw een minuut of vijf.
In welke volgorde voeg je ingrediënten toe?
Vooral bij het maken van een currypasta of boemboe is het raadzaam om in een bepaalde volgorde te werken:
- Harde dingen als specerijen en zaadjes
Begin met de specerijen zoals komijnzaad, korianderzaad, etc. Even lichtjes roosteren in een droge pan met dikke bodem maakt ze brosser en dus makkelijker te vermalen. Als je een oude koffiemolen hebt kun je “vals spelen” en de specerijen daarin vermalen. Voeg ze dan later toe. - Noten. Bijvoorbeeld kemiri of pinda, maar alleen als die ook echt vermalen moeten worden. In Thaise gerechten voeg je pinda’s vaak als laatste toe en worden ze slechts gekneusd.
- Stuggere dingen, zoals gember, citroengras, etc. Ook hiervoor geldt dat vals spelen soms loont. Bijvoorbeeld de laos eerst raspen op een (microplane) rasp.
- Zachtere dingen als ui en knoflook.
Tussendoor grof zeezout toevoegen kan helpen - Vochtige dingen als tamarinde en azijn.
- Droge poeders als trassi of koenjit.
Welk materiaal?
Basalt of andesiet (gestold lava) is hard en slijtvast en daarom zeer geschikt voor vijzels. Vaak is het oppervlak van de vijzel, maar ook de stamper een beetje ruw zodat ingrediënten minder makkelijk wegglijden.
Graniet en marmer zijn er met glad en opgeruwd oppervlak. Het materiaal is niet 100% slijtvast, maar eventueel vrijkomend gruis is eigenlijk verwaarloosbaar klein. Realiseer je wel dat het oppervlak enigzins poreus is en dus makkelijk luchtjes opneemt.
Porceleinen vijzels zijn vaak glad/geëmailleerd/gepolijst en nemen daarom weinig tot geen luchtjes op. Je kunt ze goed afwassen zonder dat je bang hoeft te zijn dat ze naar afwassmiddel gaan smaken.
Aardewerken vijzels zie je vooral in Japan. Vaak is de binnenkant niet geglazuurd en heeft kleine ribbeltjes. De stamper is dan vaak van hout, anders zou het aardewerk te hard slijten.
Metalen vijzels zien er vaak prachtig uit, het grote voordeel is dat ze geen geurtjes opnemen, maar het nadeel is het gladde oppervlak. Bovendien kunnen ze reageren met bepaalde (zure) ingrediënten en een metaalsmaak afgeven of zelfs roesten. Gietijzeren vijzels bijvoorbeeld zien er prachtig uit, maar vergen aandacht in het onderhoud want ze roesten al als je ernaar kijkt.
Houten vijzels zien er vaak prachtig uit maar zijn eigenlijk alleen geschikt om dingen als pesto, dressing of guacamole in te mengen, het oppervlak is te zacht voor harde specerijen. Bovendien kunnen ze ook makkelijk geurtjes opnemen en vergen ze na elk gebruik onderhoud met olie.
Hoe werk je de eerste keer een vijzel in?
Elke vijzel moet je voor het eerste gebruik even goed uitboenen met heet water en afwasmiddel, maar vijzels van basalt/andesiet, graniet of marmer kun je beter ook even “inwerken”, bijvoorbeeld op de volgende manier:
- Laat de vijzel na het wassen een paar uur of een nachtje weken in schoon water zonder sop.
- Droog ‘m goed af en laat eventueel even drogen.
- Maal een handje droge rijst tot poeder en gooi het rijstpoeder weg. Je doet dit om loszittend gruis of granietpoeder los te malen. Herhaal dit zonodig een paar keer tot het rijstpoeder mooi wit blijft.
- Maal daarna een handje geraspte kokos of pinda’s of iets anders waar olie in zit tot een smurrie en gooi de smurrie weg. Je doet dit om het oppervlakte te “dicht te maken” zodat geurtjes er niet intrekken.
- Was de vijzel goed af met heet water en laat ‘m goed drogen.
- De vijzel is klaar voor gebruik.
Hoe onderhoud je een vijzel?
Houten vijzels moet je af en toe insmeren met wat arachideolie, zodat het hout niet uitdroogt en zo min mogelijk geurtjes opneemt. Ook gietijzeren vijzels hebben baat bij invetten, dat voorkomt dat ze roesten. De meeste andere vijzels hoef je na gebruik alleen maar af te wassen en droog weg te zetten. Of je daarbij afwasmiddel gebruikt moet iedereen maar voor zichzelf bepalen, de ene doet het wel, de ander niet. Maar pas dus op dat je vijzel niet naar zeepsop gaat smaken.
Welke alternatieven voor vijzels zijn er?
Voor het malen van specerijen kun je beter een oude koffiemolen gebruiken of een speciale, Indiase specerijenmaler. Zaden kneuzen kan ook door ze op een snijplank leggen en er een pan met zware bodem op te zetten en flink aan te duwen of voorzichtig te slaan. Voor het maken van boemboe of currypasta is een blender(tje) veel handiger, want een stuk minder arbeidsintensief, al werkt een blender niet zo goed met kleine hoeveelheden.
In Indonesië kent men ook nog een soort platte, brede vijzel met een gehoekte stamper, die werkt volgens mij niet veel anders of beter dan een vijzel in komvorm, zoals die hierboven. Jamie Oliver heeft als alternatief voor een vijzel een zogenaamde Flavour Shaker.
Hey Robin,
Mijn granieten vijzel heb ik aangeschaft nadat ik woest en lomp een aantal serehstengels aan het snijden was. Daarbij sneed ik ook een stukje van mijn vinger mee. Daarna een granieten vijzel aangeschaft. en helemaal ‘oningewerkt’ in gebruik genomen. Geen idee dat ik eerst de door jouw beschreven 6 handelingen had moeten verrichten.
Had je niet eerder een stukje over vijzels kunnen plaatsen?:-)
Ojeeee! Gelukkig ga je niet dood van een niet ingewerkte vijzel, hooguit dat je eerste batch een beetje een raar smaakje heeft. Al zal je daar bij een pittige boemboe vast niks van proeven.
Ben je dat vingertopje voor altijd kwijt of is het weer aangegroeid?
Vinger is mooi hersteld, alhoewel het fingerspitzengefuhl in die linkerwijsvinger niet meer je dat is.
Dag Robin en andere culinaire vrienden,
Ik was juist aan het nadenken over de aanschaf van een granieten vijzel ter vervanging van mijn kleinere porceleinen vijzel waarvan ik de stamper heb gebroken. Bedankt Robin voor je mooi en praktisch artikel over de vijzels. Waar kan ik een basalt vijzel vinden?
Prettig jaareinde voor iedereen.
Corrine,
Ik heb zelf 2x gemerkt dat na een (fiks!) aantal jaren het gevoel in vingers (na flink insnijden) toch weer terugkomt. Hopenlijk maak jij dat ook mee.
Ojee, ik realiseer me nu pas dat vijzels van basalt misschien helemaal niet zo makkelijk te vinden zijn! Ik heb de mijne geërfd van mijn oma, echt een erfstuk om trots op te zijn.
Maar ik zou dus denken, probeer het in een Indonesische toko. Of misschien heeft iemand anders een tip of adresje?
Vorig jaar heb ik een hele mooie grote vijzel gekocht bij Dun Yong, een geweldige winkel in de Stormsteeg, tussen Geldersekade en Zeedijk in Amsterdam. Volgens mij hebben ze zo ongeveer alles wat ook op deze site te vinden is. In de kelder is bovendien een groot assortiment aan kookgerei en boven de winkel worden kookworkshops gegeven.
De eerste (linker) vijzel op de fotos is van basalt, toch ? Die heb ik in het verleden zo vaak bij tokos te koop gezien, dat ik zou denken dat iedere toko ze verkoopt ? Moet niet te moeilijk zijn om er eentje te vinden. Gewoon de dichtsbijzijnde toko opbellen en proberen ? Dan moet je snel prijs hebben.
Voor het maken van Indonesische gerechten prefeer ik een vijzel boven een staafmixer. In de meeste boemboes die ik maak zitten uien. Als je uien in een mixer doet, dan komt er een hele hoop vocht vrij. Dat is moeilijker om te bakken. Met een vijzel worden de uien meer geplet. En kapot/gescheurd/gebarsten. Voor mijn gevoel trekken de kruiden er dan beter in. Ik heb niet eens een staafmixer in mijn keuken !
Ja, de eerste vijzel op de foto is van basalt, maar die zijn toch niet zo heel makkelijk te vinden hoor. De meeste vijzels bij toko’s zijn van graniet of steen of beton, niet van basalt. Ook okay, de halve wereld werkt ermee, maar toch.
Bedankt Robin , ik zal het dan maar houden met de aanschaf van een granieten vijzel.
Hoi Robin,
Het beste materiaal voor de cobek
is riviersteen ( riverstone ) , ook bekend
onder de naam kalisteen.
groetjes,
Rintek Wuuk
Hm, ik moest eens even googelen, maar een riviersteen (kali is het Indonesische woord voor rivier) of zwerfsteen kan in principe van allerlei materiaal zijn. Het betekent alleen dat het in een rivier is meegevoerd en dus afgerond. Ik heb zo’n vermoeden (maar kan vooralsnog geen bevestiging vinden) dat kalisteen in Indonesië vaak van basalt is.
En dan is de circel weer rond. ;-)
Hoi Robin,
Zoek maar eens op Andesiet
Batu Andesit
groetjes,
Rintek Wuuk
Aha, Andesiet! Een vulkanisch gesteente uit het Andesgebergte. Als ik google op “differences between Andesite and basalt” vind ik oa:
“In the classification system for igneous rocks basalts and andesites are relatively close and sometimes a geologist will have to resort to chemical analysis to properly classify the rock.”
Ik ga andesiet hierboven toevoegen! Dankjewel voor de aanvulling.
Haha zo’n flavorshaker van Jamie heb ik hier ook nog nieuw in de verpakking liggen (verjaardagscadeautje), ik vraag me af of ik die wel ooit ga gebruiken. Mijn vijzel is trouwens ook een echte Jamie Oliver :) Het is een kleine die prima volstaat om wat kruiden fijn te malen, maar voor een boemboe pak ik liever de cobek erbij.
Maakt het qua smaak nog uit of je het machinaal doet of dat je handmatig alles fijn wrijft? Hoewel het oelekken wel lekker ontstressend werkt, wil deze luie indo er liever ook weer niet teveel tijd aan besteden als het ook makkelijker en sneller kan :)
Daar zijn de meningen uiteraard over verdeeld, Hendrik. Ik vind het lekkerder als het echt helemaal fijn is gemalen tot een dikke, sausachtige consistentie, dat krijg ik niet voor elkaar met oeleken. Nadeel kan zijn dat het iets wateriger wordt, zeker als je een paar lepels water of olie toevoegt om het de machine makkelijker te maken, maar als je de boemboe dan gewoon iets langer bakt is dat probleem ook weer opgelost. En sommige boemboe’s (zoals die voor rendang) worden niet eens gebakken, dus dan maakt het echt niks uit.
Maar het hangt gewoon van je eigen voorkeur af.
En oja, een blender (van normaal formaat) werkt eigenlijk alleen goed als je een behoorlijke hoeveelheid tegelijk maakt. Maak je maar een beetje, gewoon voor 1 gerecht, dan blijft vijzelen het praktischtst.
Ik heb ook zo,n vijzel aan geschaft maar weet eigenlijk niet wat ik er mee moet en kan.
Wie heeft er voor mij advies
Je kunt bijvoorbeeld specerijenmengsels maken, zoals:
sichuanpeperzout:
Of je eigen garam masala:
Of je eigen currypasta:
Of je eigen pesto:
(eventueel een Aziatische versie van pesto met koriander en cashew in plaats van basilicum en pijnboompitten!)
Ik ben geruime tijd op zoek naar een Tjobek met Ulekan. Waar ó waar kan ik deze (het liefste online natuurlijk) aanschaffen ? Ik kan geen enkele website vinden waar dit verkocht wordt. Iemand enig idee? Of moet ik wachten op de tong-tong-fair want misschien slaag ik daar wel :-)
Ik weet niet, maar dat zijn natuurlijk best zware dingen om per post te versturen. Geen een online toko uit deze lijst met online toko’s die er een in het assortiment heeft? En het ligt er natuurlijk ook aan wat voor eentje je er precies zoekt, wacht, ik verplaats je comment even naar de post over vijzels.
Als je een echte, gemaakt van basalt of andesiet zoekt, ja, die zijn misschien wat moeilijker te vinden. Daarvoor moet je denk ik naar een echte, Indische toko. Hoewel, de Zuid-Amerikaanse vijzels zijn volgens mij ook vaak hiervan gemaakt.
Hoe dan ook zou ik nooit een ulekan online kopen, ik zou die altijd eerst in mijn handen willen hebben. Die moet je voelen. ;-)
Ik ben op zoek naar een tjobek met oelek=oelek maar ik kan hem nergens vinden. Wie kan mij helpen.
Ik woon in de buurt van Arnhem, Zutphen Deventer en Apeldoorn
Heb je al eens gekeken bij Indradjaja op de Middelgraaflaan 71a in Arnhem? Hij zit een beetje verstopt, maar het is een behoorlijk grote, Indonesische toko en ze hebben ook wel wat vijzels, zag ik op de foto’s die ik er destijds maakte.
Of anders kun je het proberen bij een toko uit deze adreslijst. Ik denk dat de meeste toko’s wel vijzels verkopen, maar dan meestal van graniet of marmer.
Ik vraag me af of iemand de vijzel van de Ikea al eens geprobeerd heeft? Ik had die in mijn handen en het leek me verrassend genoeg echt een fijn ding.
Ik heb er gelukkig een gevonden. Niet wat ik in mijn hoofd had maar wel een brede stamper, met een kom. Ik wilde eigelijk een platte schaal. Maar hij werkt prima. Bij Cook & Co in Zutphen.
Ik heb hem even geprobeerd maar nu staat hij in het water want eerst het lijstje afwerken :D
Lekker he, zo’n inwijdingsritueel. :)
Ikea vijzel: na 2 maanden gebruik, stukjes afgebroken tijdens maken pindasaus. Niet goed dus!!
Nee, dat klinkt inderdaad niet goed. Jammer.
Vanwege een hardnekkige pijnlijke schouder is vijzelen voor mij te zwaar. Dus op zoek naar een miniblender. De handigste die ik kon vinden was de Kenwood CH180 food processor. Bakje van 350 ml, 300 Watt en een misselijk scherp mesje dat goed laag in de kom zit zodat alles meegenomen wordt. Kost zo rond de 25 euro. Te gebruiken voor van alles en nog wat, en het is niet zo’n joekel van een ding. Aanrader!
Hier een plaatje op Bol.com: Kenwood Hakmolen CH-180
(en met een elektrische koffiemolen met afneembaar bakje doe ik dan de specerijen)
Ik zie chefs op tv ook wel zo’n keukenmachientje gebruiken, ik ken alleen de grote versie en daarin lukt het mij nooit currypasta te maken. Het blijven altijd stukjes. Vandaar mijn voorkeur voor de blender.
Maar zou het graag eens zelf uitproberen, zo’n klein keukenmachientje. Goed te horen dat deze jou bevalt. Altijd fijn, tips uit eerste hand.
Currypasta, boemboe, hummus, noten: fluitje van een cent. Heb er zelfs een bij mijn vriend thuis geparkeerd.
Magimix lost alles op, of de staafmixer, nooit geen problemen dat er nog stukjes in zitten, simpel toch?
Voor het maken van bumbu’s prefereer ik cobek en ulekan. Mijn ervaring met het fijnmaken van uien in de keukenmachine/met de staafmixer is dat het resultaat bitter smaakt, dat gebeurt niet wanneer ik de ulekan gebruik.
Gelukkig kan ik heel goed heel fijn snipperen met een mes, dat helpt als ik grote hoeveelheden moet verwerken.
Het Kookpunt in Rotterdam had ooit een hele uitgebreide collectie maar ik weet niet of ze die nog steeds hebben.
Kneuzen van (verse) kruiden geeft de meeste geur en smaak een gerechten, hoe je dat doet maakt niet uit, klein leren snijden is een optie, scherp mes is er ook één. @ Sanna, klopt, dat ding is echt scherp, @ de rest: geen uien in een blender of andere machine, door de centrifugale kracht komen er bittere smaakstoffen vrij, ik heb dat zelf ook weleens gemerkt tijdens vermalen van uien in een Braun keukenmachine… niet lekker, dus gewoon snijden, ik weet niet hoe dat komt overigens, maar merk dat wel. Let maar eens op als je een haring met uitjes eet !
@ Marcel
Begrijp ik er nou uit dat je een haring met uitjes door de keukenmachine haalt?
Zo niet, zie ik het verband niet.
Het merk magimix heeft ook een kleine variant keukenmachine de zgn. Minimagimix. Ik gebruik deze soms voor pasta’s maar in praktijk vind ik de vijzel minder gedoe.
Ik gebruik ook een thaise vijzel van terra-cotta, met houten stamper ,specifiek voor som tam.De mijne is door iemand voor mij meegenomen uit thailand maar ik zieheel soms hem staan bij kleine tokos
Bij de BBC op zaterdagmorgen, bij Saturday Kitchen gebruiken ze volgens mij ook altijd een mini magimix. Toch ziet dat er nooit uit als dat ik er ook eentje zou willen.
Met die houten vijzel, daar maak je dus niet zozeer currypasta’s meer maar daar kneus je de sliertjes papaja mee?
Het kijkt op een taps uitlopende grote bloempot. En je kneust laag voor laag de som tam er in. Ik heb hem uitgeleend maar stuur een foto.
Ik ben zo vrij geweest de foto te uploaden, want ik vind het leuk om ‘m met iedereen te delen hier.
Mooi ding!
Hallo,
Ik kwam hier terecht omdat ik google-de op ‘Thaise vijzel”, want ik wil graag zelf Som Tam wil maken. Her en der lees ik dat mensen er één zoeken maar moeilijk vinden. Na kort zoeken kwam ik erachter dat deze vijzels standaard in de schappen staan bij de Siriporn toko in Rotterdam.
https://www.aziatische-ingredienten.nl/siriporn-rotterdam/. Het is sowieso een handige vijzel om te hebben, omdat je er kruidenpasta’s in kunt maken, waar kruidenvijzels meestal te klein voor zijn.
Ik dacht het even te melden. ;).
Groet, Maarten
Heel goed. Dankjewel! :-)
Ik zal binnenkort (als ik het niet vergeet) de optie “terracotto” eens toevoegen hierboven bij mogelijke materialen en dan wat schrijven over de Thaise vijzel, de kruk or kleuk.
Beste,
Ik zie dat hier een paar mensen op zoek zijn naar een vijzel in Indonesisch lavagesteente. Ik weet niet of het de gewoonte is hier iets aan te bieden, maar zelf heb ik er meerdere in voorraad, zowel ronde als ovale. Die dingen wegen inderdaad loodzwaar, ts 500gr en 2.5kg, zijn steenhard en kunnen ev. opgestuurd worden. Ze worden verkocht voor een spotprijs ts 2,5 en 5€. En jawel, het zijn ‘echte’, maar in Belgie krijg ik ze aan de straatstenen niet kwijt. Verschil van cultuur, wij gebruiken dat hélémaal nooit. U kan mij bereiken op treblan@telenet.be
Mvg
An
Wat is de inhoud van de vijzels, An? Hoeveel mililiter water zou er bijvoorbeeld inpassen? Dat zou ik persoonlijk graag willen weten.
Zijn er ook plaatjes van? Misschien kun je me die mailen, dan zet ik het hier bij jouw reactie.
Beste Rob, Ik sluit me aan bij jou vragen over inhoud en foto’s aan An.
in Rotterdam heb je op de West-Kruiskade een behoorlijke hoeveelheid Aziatische supermarkten en toko`s. De nieuwste -en grootste- zit helemaal aan het begin als je zeg maar vanuit het centrum de West-Kruiskade oploopt. Amazing Oriental heet hij en die heeft ontzettend veel, waaronder ook een afdeling aziatisch kookgerei.
Daar koop ik zelf zowat alles wat ik voor de Indonesische keuken nodig heb , vers, gedroogd en in poedervorm . Ik heb daar ook diverse soorten ulekans gezien. Ik heb een basaltstenen, ooit ook op de West-Kruiskade gekocht, maar bij een andere toko. Bijna allemaal hebben ze die wel in voorraad. Amazing Oriental, zit óók tegenover de Euromast in Rotterdam , op de zgn “Chinese Boot”, maar daar hebben ze net even iets minder plek en dus iets minder grote collectie. Voor keukengerei kun je beter naar de grote gaan op de West-Kruiskade. Deze keten zit trouwens in nog meer steden en heeft ook een website. Succes. Bastiaan
Thea, ik heb An zojuist een mailtje gestuurd. Even afwachten nu.
En Bastiaan, ik heb even wat linkjes in jouw tekst gemaakt naar alle toko’s die je noemt. ;-)
Thea en anderen: ik denk dat An haar vijzels te koop
heefthad staan op http://www.2dehands.be.Misschien handig om daar verder zaken te doen.
Ze mailde me nog wel dat de inhoud van de vijzels resp. 150 en 300ml is. En ik kreeg de indruk dat er geen stamper bij zat, maar misschien vergis ik me.
Het duurde even om terug te komen, excuses. Ik heb enkel nog kleinste ronde of middenmaat ovale vijzels in andesiet,. Kunnen gebruikt met elke natuurstenen, metalen, houten of porseleinen stamper weet ik ondertussen. Zulke stampers kunnen online los gekocht worden v.a.€1.9. (link doorgemaild).Adv.wordt regelmatig opnieuw gezet op 2eH en MP, is dan niet meer te bereiken.U kan mij rechtstreeks mailen.Adv.=
diam.12à15cm,hgte 5cm;500à850gr;150ml= 1.5 €/st (4 st = 5€)
ovaal 22x18x5cm ;2 à 2.5kg;300ml= 4 €/st (5st = 15€)
Hoi allemaal,
Leuk, dit artikel, en ook precies waar ik naar op zoek was! Ik heb een prachtige zware natuursteen vijzel gekocht, maar er zit een beschadiging in de bodem van de binnenkant. Kan ik deze wel gaan gebruiken, of geeft dit steeds slijpsel af?
Groetjes Marleen
Ik denk dat dat dat wel mee zal vallen. Hooguit dat er zich wat vuil in op gaat hopen? Maar ik zou denken dat het wel veilig is hoor, gewoon gebruiken en opletten of je iets merkt. Bovendien, een beetje natuursteengruis is zo erg ook niet om binnen te krijgen. Zolang je het maar niet proeft en die kans lijkt me erg klein.
Dank voor je antwoord Robin!
Wil resultaten vr stampers door gebruikers vijzels niet onthouden: marmer/stenen eieren, ronde onyx bol (MP/decoratie winkel). Handvat stempelkussen Hema. Opvallende kei, glad gepolijsten. Ben benieuwd of ze bij 2e aankoop hetzelfde gebruiken?
De vijzel van aardewerk is ook te koop bij citroen&limoen in venlo Gasthuisstraat 15
Hallo Robin,
Vanmiddag een cobec gekocht bij toko Indradjaja in Hengelo, Meijersweg 15 7553 AX Hengelo Tel: 074-2918038, 11 eurotjes slechts. Het is een ruwe, granieten cobek met een binnenmaat van ruim 22 cm. Ingewijd volgens jouw recept:-) De ulekan was/werd me wat te klein, dus deze maar gekocht. Vroeger wel eens de blender gebruikt, maar dat beviel echt niet, pap ipv boeboe. En nu snel maar aan het uit proberen/eten. Bedankt voor de tips!
Cool! Ik hoop dat je er veel plezier van hebt.
Ik had laatst ook een nieuwe gekocht, zo’n platte, op de Tong Tong. Maar uiteindelijk niet gedaan. Nu heb ik wel een beetje spijt.
Het was gemaakt van een of ander steenmengsel. Soort beton, maar dan natuurlijk heeeeeel anders.
Hallo Robin,
Ik wil binnenkort mijn cookingskills een beetje uitbreiden met een vijzel, voor het maken van knoflookpuree, het kneuzen of malen van kruiden en het maken van kruidenpasta’s. Zou je hiervoor een vijzel van graniet adviseren of een Tjobek?
Ja, zo’n tjobek van basalt vind ik wel beter, maar er zijn hele volksstammen die er eentje van graniet hebben, dus dat werkt ook. Het is denk ik maar wat je gewend bent. Ik denk dat de grootte en vorm belangrijker zijn. Als je er echt kruidenpasta’s / boemboes in wilt maken wil je wel een lekker grote. Succes!
hallo,
kun jij me vertellen waar ik die vloeitjes voor stoommandjes kan krijgen?
alvast bedankt.
Deze vloeitjes voor bamboe stomers zijn in een paar maten te koop bij de wat grotere Aziatische winkels zoals Wah Nam Hong, Amazing Oriental, Toko Dun Yong, etc.
En voor een overzicht van toko’s in Nederland, klik hier: Overzicht Toko’s
Robin waar adviseer je om een vijzel aan te schaffen? Bij een goede toko of bij een uitgebreide kookwinkel zoals Duikelman in Amsterdam?
Ik denk dat het belangrijkste is om te beslissen van welk materiaal je je vijzel wilt en met welke diameter. En dan maakt het volgens mij niet zo veel uit waar je hem vindt/koopt, bij een toko of bij een kookwinkel. Een kookwinkel zal wat duurder zijn, maar een toko heeft vaak minder keuze. Ik heb dus niet echt een voorkeur.
Hallo Robin,
Zo’n uitgebreid artikel over vijzels en nog weet ik niet welke ik moet kiezen.
Ik vraag me bijvoorbeeld af vanaf welke vijzel nu echt groot genoeg is om prettig currypasta’s en boemboes e.d. voor 4 personen mee te maken.
Is de beste manier om dit te meten het aantal diameters of kan ik beter kijken naar het aantal ml’s dat in de vijzel past gezien het feit dat de vijzels van gelijke diameters toch enorm kunnen verschillen in hoogte.
En is dan een hogere prettig of juist een lagere wijde.
Welke grote in diameter/ml zou jij minimaal aanraden voor bovenstaand gebruik?
Alvast bedankt.
Geweldige informatieve site.
Oh ja, nog een vraag. Ik heb geprobeerd An (die van de vijzels uit Belgie) te mailen maar mijn mailtje komt onverrichter zake retour. Heb jij misschien een juist mailadres van haar?
Zeker 1,5 jaar geleden een vijzel gekocht bij V&D (een vierkante zodat hij lekker stevig op het aanrecht staat). Toen ik hem gisteren eindelijk eens wou gebruiken kwam ik tot de ontdekking dat ik hem “in moest wijden”. :) Ik heb hem net voor de laatste keer schoongemaakt dus vanaf morgen kan ik hem eindelijk gaan gebruiken.
Heel erg bedankt voor je informatieve site. Ik heb er al heel veel plezier van gehad!
Leuk! Dank je. En veel plezier met je vijzel!
Hallo Robin,
Fijn, zo’n artikel met uitleg over hoe je een vijzer gebruiksklaar moet maken! Nou ben ik alleen al voor de 5e keer bezig met rijst stampen en nog steeds komt er gruis uit mijn lavasteen vijzel. Heb ik dan een slechte kwaliteit en kan ik beter een andere aanschaffen of moet ik gewoon nog even doorgaan?
Ik heb een oelek van lavasteen…ik baal als een stekker…hij geeft ontzettend af. Dat wil zeggen als ik knoflook of ui bewerk…dan zitten er kleine korrels materiaal in mn boemboe.
iemand ook deze ervaring?
Dat klinkt niet als lavasteen, Björn en Anneloes. Lavasteen is echt superhard, daar komt niks vanaf. Ik ben bang dat jullie een betonnen vijzel hebben, of eentje van graniet? Ik weet het natuurlijk niet zeker, maar als er maar gruis af blijft komen zou ik er niet graag eten in bewerken. Misschien eerst een hele tijd zonder rijst of spul “malen”? Of misschien met een schuurpapiertje? Ik weet het ook niet.
Waarom worden ze zo verkocht he, zou je zeggen. :-(
Ik weet eigenlijk niet of het nog beter wordt. Als iemand dit leest en daar ervaring mee heeft hoop ik dat die reageert.