Wa Wa Gai Choi (baby mosterdkool)

Wa Wa Gai Choy
Hoe heet het?
Wa Wa Gai Choi / Wa Wa Kai Choy / 娃娃芥菜 (China), Tsubomina / 蕾菜 (Japan), Brassica juncea var. gemmifera Lee & Lin (Latijn), stem mustard greens (Engels). Wij zouden ze “Chinese spruitjes” kunnen noemen. Of letterlijk: Baby mosterdkooltjes.

Wat is het?
Wa Wa Gai Choi is een direct zusje van de Kai Choi en een verre nicht van onze welbekende spruitjes. Deze mosterdkool-variant ziet eruit als een witte mamma-stronk met groene baby-kooltjes van zo’n 3-5cm groot. De kooltjes hebben spitse blaadjes en net als de stronk een knapperige, witte kern. De structuur is mals en knapperig en de smaak van rauwe Wa Wa Gai Choi is heel licht peperig. Lekker! Pas na bereiden ruik je dat het kool is. Het is een “lievere versie” van de Kai Choi die soms wat stug en bitter kan zijn. Wa Wa Gai Choy is een zogenaamde heirloom groente uit de Chinese provincie Sichuan en groeit het liefst op grote hoogte in frisse kou. Tegenwoordig ook favoriet in Japan en Taiwan. Daar worden de babykooltjes ook wel los op een schaaltje verkocht, zonder de stronk.

Hoe te gebruiken?
Je kunt Wa Wa Gai Choy rauw eten, koken, roerbakken of inmaken. Nadat je de baby-kooltjes los heb gesneden ontdoe je de overgebleven stronk van eventueel harde stukken (de aanzet van grotere, weggelaten bladeren, waar taaie nerven in zitten). Ik raus er een paar keer overheen met de dunschiller. Snijd de kooltjes en de stronk naar wens kleiner.
In de ijskast, gewikkeld in een vochtige krant of keukenpapier nog wel een paar dagen te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

  • De dikke stronk doet een beetje denken aan die in een blik zha cai, maar dat is weer een iets ander familielid: Brassica juncea var. tsatsai.
  • De stronk heeft ook wel wat van een stronk broccoli, maar is malser, sappiger, pittiger. Echt lekker om rauw of ingelegd te eten.

Hoe maak je Wa Wa Kai Choi klaar?

Wat is er zoal te koop?
In de koude, laatste wintermaanden of de vroege lente soms te koop bij Amazing Oriental. Ik kocht deze eind januari voor € 4,99 p/kg

Extra foto’s

Wa Wa Kai Choy
Je ziet de moederkool met haar babietjes. Wa Wa betekent baby baby. Ik ben er nog niet uit of die herhaling betekent dat het een baby baby is, echt zo’n superklein babietje of een soort meervoudsvorm van baby, zoals ze dat in Indonesië zouden zeggen.

Wa Wa Gai Choi in stukjes
Je snijdt de kooltjes in kleinere stukjes en de dikgeschilde stronk ook. Zo groot als je fijn vindt om te eten.

Roerbakgerecht met Wa Wa Kai Choy
Kort roerbakken met gember in olie, dan een scheutje kippenbouillon erbij, even laten stoven. Uitgebakken spekjes erbij. Klaar.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *