Hoe heet het?
Wok mie, Chinese wok mie, gewalste noodles van Tai Ming.
Wat is het?
Wokmie van Tai Ming (tegenwoordig “De Miefabriek”) is een Nederlands merk tarwe noodles, onder de aandacht gebracht door Wouter Klootwijk in zijn programma “De wilde Keuken”. Het leuke van deze noodles is dat ze volgens authentiek, Chinees recept worden gewalst in een fabriek in Enschede. Al sinds 1966 favoriet bij veel Chinese restaurants wordt het tijd dat nu ook de consumentenmarkt veroverd gaat worden. Deze wokmie is in verschillende diktes verkrijgbaar, met of zonder ei en met of zonder toegevoegde kruiden.
Hoe te gebruiken?
In ruim kokend water met eventueel een snufje zout volgens de gebruiksaanwijzing in 6-14 minuten (afhankelijk van de dikte) gaarkoken. Daarna afgieten en onder de koude kraan goed afspoelen tot echt alle warmte eruit is. Doe je dat niet krijg je plakmie. Meng er een theelepeltje (sesam)olie door en zet tot gebruik weg. Daarna verwerken in bami goreng en andere roerbakgerechten.
Tips, weetjes & recepten
Ezelsbruggetje voor wie net als ik de naam maar niet kan/kon onthouden: “bij wokken komt het aan op timing/taiming”. Update: niet meer nodig nu ze “De Miefabriek” heten.- Recept: chow mein (Chinese versie van bami goreng)
- Bekijk de aflevering van de Wilde Keuken over Oost-Groningse tarwe en Overijsselse mie: klik.
- Lees ook de post over: Chinese noodlesoorten op een rijtje
Wat is er zoal te koop?
Bij toko en supermarkt.
ik gebruikte deze Mie altijd
maar kan deze niet meer vinden niet bij AH
niet bij de Jumbo in Raalte.
vr,gr, J Jetten
Irritant is dat he? Maar je kunt ze dus altijd in hun eigen webshop bestellen. En klagen bij AH natuurlijk. ;-)
Dit is toch wel heel wat anders dan wat ik bij de toko vind, hoe authentiek kan zal t dan echt zijn? en welke restaurants gebruiken dit dan? heb het nog nooit gezien , vraag me stilletjes af of t er niet maar 1 is ofzo…
voordeel:
hoe dan ook de dikke variant vind ik wel fijn op zn tijd en ook veel voordeliger dan de dunne, waarom mag joost weten :P
nadeel:
relatief lang koken.
Het authentieke slaat natuurlijk alleen op het recept, het wordt gewalst ipv door gaatjes geperst zoals de miesoorten van andere Westerse fabrikanten. En waarom zou je zoiets simpels als mie van ver halen als je het ook heel goed hier kunt maken? Verder denk ik niet dat ze hun miefabriek draaiende kunnen houden met slechts 1 klant. ;-)
hallo
ik probeer deze mie voor het eerst, deze is te koop bij de deka winkel .
Laat je weten of je het wat vond? :-)
Ik heb net de uitzending van de Wilde Keuken van Wouter K. over de pasta en mie gekeken:
https://www.youtube.com/watch?v=V3i0j9IzkSE
En wat blijkt nu: ik heb 54 jaar lang tagliatella gegeten i.p.v. mie !!
Ik ben even redelijk confuus temeer omdat ik tijdens het kijken mie aan het koken was van Conimex……….precies dezelfde nestjes !!
Het walsprocédé is denk ik arbeidsintensiever, lees duurder, dus Honig, Conimex en weet ik veel wie nog meer, duwen onder druk het deeg door sleufjes, rollen er een nestje van en noemen dat dus Mie terwijl het tagliatella is.
Nou, die twee zijn dus een klant kwijt aan Taiming, want zo belazerd heb ik me in geen tijden gevoeld!
kijk eens goed om je heen als je je boodschappen haalt mensen vragen erom balazerd te worden wat maakt het trouwens uit het gaat toch om prijs/kwaliteit verhouding als het maar lekker is
Volgens mij kijk ik goed om heen als ik boodschappen doe.
Ik kan me overigens niet herinneren gevraagd te hebben om belazerd te worden.
Als ik een zak citroenen koop en thuis tot de ontdekking kom dat het knollen zijn voel ik me bekocht, correct me if I’m wrong ;-)
je word ook niet belazerd een citroen daartegen is wezenlijk een ander produkt dan een knol en tagliatella komt van het woord tagliare is snijden deze lintpasta word in italie authentiek dus gewalst en gesneden jij haalt bereidingwijze door elkaar ingredienten van produkten zijn hetzelfde overigens zijn er ook italianen die hun tagliatella met een pastamachine bereiden die perst door diverse mallen die je kunt kiezen het woord tagliatella geeft dus aan dat het een lintpasta is ideaal met volle vlezige sauzen en zegt niks over walsen/snijden;persen
Wij kochten altijd Taiming,Mie, Chinese wok, in een Chinese winkel in de Kruisstraat, Eindhoven.
Nu niet meer te krijgen.
Waar in Eindhoven kunnen wij dit produkt nog wel krijgen.
Jumbo, misschien ?
Ja, misschien. Of anders zou ik Taimin even bellen/mailen. Zij kunnen het je vast precies vertellen.
Hallo mensen,
Ik kom net bij de Makro vandaan en daar vond ik Tai Ming Chinese Wok Mie! Een pak van 500 gr kost 1,29 excl. 5% btw per stuk. Kleine tip van een insider: de Makro is officieel alleen voor horeca en bedrijven met KvK-nummer. Maar je kunt met een legitimatiebewijs (rijbewijs, paspoort) een dagpas krijgen.
Groetjes,
Fierce
6%
Nou, ik gaf dat als tip door aan iemand en die kreeg het bij de Makro in Delft toch echt niet voor elkaar. Ze kwam niet binnen.
Oh, wat ontzettend vervelend dat ze niet binnen kwam bij Makro Delft!
Ja, dat vond ik nou ook!
Gelukkig is ze niet heel erg boos. Niet op mij en niet op jou. :-)
Maar lullig blijft het wel ja.
Hoe kwam je daar nou bij dat het wel kon?
Nou, als je je pasje niet bij je hebt, dan kijken ze even je gegevens na
en dan krijg je een dagpasje.
Dus zo erg insider is mevrouw Fierce nou ook weer niet,
dit niet wetend en food 5% btw.
Zeg Ed, doe eens een beetje liever voor mijn lezers. Fierce beweerde ook nooit een insider te zijn, die dacht alleen een goeie tip te hebben. Niks meer, niks minder en die hoef je niet zo af te branden omdat ze het mis had.
Gisteren nog enkele pakken Tai Ming mie gekocht bij De Jumbo in Someren. €0,99 voor 500 gram.
Vandaag voor de eerste keer bereid met stukjes achterham, prei en roerei (op authentieke wijze, volgens de NL Chinees). Afgemaakte met een beetje sojasaus en een drup sesamolie. Superlekker!! En de kinderen hebben ook alles opgegeten.
@Robin,
Zal’k niet meer doen, uiteindelijk heet ik geen Maarten :-D
Weet je, er wordt dikwijls zoveel flauwe kul verkocht op het net
dat ik inderdaad wel eens sarcastisch reageer.
Zal’k bij jou niet meer doen, niet meer boos?
Waar kan ik deze Mie nog kopen in Maassluis Ah ,Hoogvliet en jumbo hebben het nog niet in hun assortiment.geef me AUB een adres waar het wel te koop is.
Online? In hun webshop: https://www.taiming.nl/onze-webshop
Raar, zogauw ik er sesamolie doorheen meng wordt het een plakboel.
Ik heb de olie van Mee Chun.
Ik zal eens een ander merk olie kopen, kijken of dat beter gaat….
Gek. Laat je het wel eerst echt goed koud worden?
Enige jaren geleden had ik hier de vraag al eens gesteld hoe die typische smak aan bami bereikt wordt die je bij de Chinees haalt.
Nog steeds ben ik op zoek naar de typische smaak van de bami van de Chinees.
De typische smaak aan de bami bij de chinees lijkt sterk op een rooksmaak.
Zou graag eens horen van een kok uit een Chinees restauranthoren wat er in de bami zit en/of hoe die typische smaak aan bami gegeven wordt.
Ben bang dat ik dat niet te horen krijg.
Of zit de smaak al aan de wok waarin de bami gewokt wordt?
Is die ingebrand met rookspek bijv.
Of ontstaat die smaak door het gebruik op hoge temperatuur?
Het lijkt mij dat reuzel wat neutraal smaakt maar rookspek (ook varkensvet) zou weleens heel dicht bij die typische Chinese bami smaak kunnen komen.
Wat ik nu doe is eerst wat rookspek uit smelten en dan de gekookte bami erbij.
Ook sesam olie (maar niet teveel) mag niet ontbreken.
De Tai ming bami lijkt het meest geschikt.
Regelmatig let ik goed op bij de afhaal chinees hoe de bami wordt bereidt maar kom er niet achter.
Het enige waar ik achter kwam was dat ze soysaus light gebruiken wat de kok uitlag als Chinese maggie.
Als ik dus bij de afhaal chinees mee kijk naar het bereiden van de bami wordt er met een pollepel uit een groot onleesbaar blik (vermoedelijk olie) wat in de hete wok gegooid.
Daarna de gekookte en afgekoelde bami erbij, en regelmatig omroeren/wokken.
Daarna gaat er weer met een pollepel wat uit een grote pan waarvan ik vermoed dat dit warme kippenbouillon is.
Dan wat hamblokjes en evt. nog zeer klein gesneden vlees stukjes.
Daarna de genoemde soysaus maar ook nog wat andere donkere saus uit een flesje.
Mogelijk een mengsel van sesam olie, vissaus of oystersaus en rijstwijn.
Als laatste kort nog wat gesneden prei erbij.
Hoop voorlopig maar dat iemand wat aan deze tips heb maar als iemand meer weet of tips heeft hoor ik het graag.
Ik vind dit echt een van de lekkerste. Helaas heeft de Jumbo het uit het assortiment gehaald, dus de TaiMing webshop is denk ik wel een uitkomst.
Ik kook de mie altijd net gaar, spoel het dan af met koud water en meng dan de sesamolie erdoor. gaat altijd goed.
Zoals op de verpakking 14 min. koken en dan afspoelen met koud water. Dan laat ik het in koud water staan tot gebruik.
Daarna even kort in warm water laten staan, goed uit laten lekken in vergiet en gelijk wokken in de uitgesmolten rookspek en dan nog weinig sesamolie erbij.
Wat ook helpt om de rooksmaak te verkrijgen zijn goed gerookte stukjes goedkope ham erbij.
Overigens is de Tai ming mie ook verkrijgbaar bij Dirk van den Broek. Suc6.
Cor vroeg naar recept van bami van de chinees, komt ie:
Ingrediënten voor 4 personen:
500 gram bami (Tai Ming Mie is het allerlekkerst, verkrijgbaar bij o.a Jumbo)
4 lente uitjes
Rood pepertje
Teentje knoflook fijngehakt
Halve theelepel djahe of geraspte verse gember
Ham in blokjes
2 eieren
Kippenbouillon
Olie
Kook de bami in kippenbouillon volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Roerbak de eieren tot je stukjes hebt,
Knoflook en rode peper (zonder zaadjes) zeer fijn snijden.
Lente ui in fijne ringetjes snijden.
Maak een beetje kippenbouillon (1 blokje op ongeveer 250 ml water)
Bereidingswijze
Giet de gekookte bami af en laat het goed uitlekken.
Verhit in een wok (rijst) olie en fruit hierin de peper en knoflook.
Voeg hierbij de bami en blijf dit continu omscheppen.
Voeg na een paar minuten de eieren en hamblokjes toe, goed blijven roeren. Djahe of verse gember toevoegen.
Nu ga je de wok steeds “afblussen”met scheutjes kippenbouillon.
Zodra de wok weer droog is, weer een scheutje toevoegen.
Herhaal dit een paar keer tot het de gewenste smaak heeft.
Voeg op het laatst de lente uitjes toe en verwarm dit nog even mee.
Ik hoop je hiermee een plezier gedaan te hebben, ik heb ook het recept voor de “nasi van de Chinees”
Jammer kan hem ook al niet meer kopen bij de dirk
Goed spul. Jammer genoeg nergens meer in de winkel of groothandel te koop. Wel op hun webshop, maar pas op: prijzen zin verdubbeld!!!
23-07-2018: Sligro 12 pak € 12,56 (incl. btw!) nu op webshop Tai Ming € 20,10 + € 5,00 verzendkosten. Prijsstijging: 100%!!!
Advies: niet meer kopen.
Ben ook al jaren fan vd Chinese dikke wokmie variant. Sindskort niet meer te koop bij onze DEEN. Heb nu op de website v Tai Ming gekeken ( nooit geweten dat er meerdere versies bestonden) en zie dat de inhoud van 500 gr. naar 250 is gegaan en dus veel hogereJammer!
Goed, lees net te laat hun nieuwsbrief : https://www.taiming.nl/nieuws/algemeen/onze-noedels-niet-in-supermarkten
Nog even geduld dus…
Maar de bezorgkosten zijn niet bepaald het probleem. De 100% prijsstijging wel. Als je producten niet meer via de supermarkt wordt verkocht maar nu rechtstreeks aan de consument, verwacht je op z’n minst dat je dezelfde prijs betaald (of zelfs goedkoper omdat er een schakel uitvalt).
Ik denk dat Tai-Ming z’n hand overspeeld heeft door bewust niet meer in de supermarkt te gaan verkopen, absurde prijsverhoging doorgevoerd heeft om te cashenb en nu door tegenvallende omzetresultaten door de prijsbewuste consument ‘afgestraft’ wordt.
Ik kocht deze mie altijd bij AH en is dus niet meer verkrijgbaar. Ik vroeg de fabriek (in Enschede) hoe of wat en dit was hun reactie: (oktober 2018)
Helaas is onze mie gesaneerd door de supermarkten. Het is een centenkwestie. We zijn druk bezig met een organisatie die onze mie weer in de supermarkten wil zien te krijgen. Het zal een nieuwe verpakking worden en een hele nieuwe lijn met 10 verschillende soorten mie, onder de naam: De Miefabriek. Maar dit duurt nog wel even.
Voor nu is onze webshop http://www.taiming.nl de enige optie. Dan moet u wel wat meer bestellen, maar het product is 18 maanden houdbaar. En het is mogelijk iets duurder dan wat u eerder betaald heeft, maar de prijs die wij berekenen is de prijs die wij nodig hebben om ons kwaliteitsproduct te kunnen maken.
Wij hopen u hiermee een voldoende antwoord te hebben gegeven en zien uw eventuele bestelling graag tegemoet.
Jammer hoor. Zo’n mooi Nederlands produkt.
Ja dat is doodzonde! Gewoon weer een ordinaire centenkwestie! En bezorgen is aanmerkelijk duurder, blijkt. En niet íets’ wat men suggereert.
Ik roep bij deze op, deze Mie te verheffen tot Nationaal Erfgoed!
Volgens mij mag ik me gelukkig prijzen want ik heb zojuist een verpakking van 500g gekocht voor €1,50 bij de lokale toko. Die overigens niet de goedkoopste is. Helaas in het diepe zuiden, dus daar zullen wel niet veel mensen hier iets aan hebben.
Zeker fijn, zolang het nog ergens kan. Ja, lijkt me prijzig, uit mn hoofd betaalde ik bij AH destijds 1.15 Euro.
Ik heb net gebeld met Enschede de tai ming fabriek en de noodles komen ongeveer maart weer in de winkels
In welke winkels. Ik kocht het altijd bij de Sligro, daar is het uit het assortiment
Hallo Henny, Lees het nu pas. Goed nieuws dat het weer in de winkels komt te liggen. Hebben ze ook gezegd welke winkel(ketens) ze weer bevoorraden en of ze de prijzen hebben aangepast??? Lees:verhoogd.
Volgens de FB-pagina van de fabrikant: ”In ieder geval vanaf week 9 zijn onze noedels verkrijgbaar bij AH.”
Dat is dus maandag 25-2…
Vol verwachting klopt mijn hart. Tot nu toe niets gezien bij AH… :-(
Is weer te koop volgens site AH! Het heeft een nieuwe naam gekregen: Samasaya. Te koop bij de supermarkt met knaagdieren…
Waarom nou weer zo’n quasi ”oosterse” naam? Nederlands bedrijf…
Ik vond die naam wokmie ook niks. Vanalles krijgt de term wok eraan geplakt. Woksaus, wolkolie, wokvlees, wokgroente… Kant en klaar spul dat in de praktijk een vochtig prutje in de nobele wok geeft. Vroeger kookte men in water, nu in de wok. En men noemt het… roerbakken.
https://www.taiming.nl/nieuws/algemeen/onze-noedels-weer-in-de-supermarkt
Goed opgemerkt, zoals zoveel andere producten.
Bestemd voor het snel klaar pakjes zakjes publiek.
Culinair Nederland ten top.
Bij Appie de opnieuw verkrijgbare woknoodles gekocht.
Gisteren de Samasaya de fijne eiernoedels geprobeerd. (Is geproduceerd i.s.w. met AH las ik ergens) Alleen online bij de fabrikant, en bij de winkel met de knaagdieren te koop (vooralsnog?)
Om te beginnen is de prijs nu ordinair meer dan verdubbeld (?)
Verder deed het me meteen aan de (erg lekkere) eierenspaghetti van Lidl denken. Wel wat dikker…
Prijsverschil is enorm! Samasaya/Tai Ming is een tientje de kilo.
Lidl spul is in de aanbieding te krijgen voor 1 euro per kilo. Wellicht is er een (klein) smaakverschil – ga ik nog een keer testen – maar wanneer is iets 10 keer zo lekker?
Hm, Samasaya is het merk van Lonny Gerungan. Weet je zeker dat dat de nieuwe woknoedels van Taiming zijn?
Het lijkt er op dat AH en Tai Ming (noodgedwongen)samenwerken.
Hier staat het toch?
https://www.taiming.nl/nieuws/algemeen/onze-noedels-weer-in-de-supermarkt
Verrek, ja! “De verpakking heeft een nieuwe look gekregen en onder de naam Samasaya zijn er bij AH maar liefst 8 verschillende soorten te koop.”
Prijsverschil tussen online kopen bij Tai Ming zelf en Albert Heyn is soms erg groot. (andere verkooppunten lijken er niet meer te zijn)
Als je nou bijvoorbeeld heel vaak eiernoedels eet en wil hamsteren… (sic) Bij 6×12 porties zijn de verzendkosten bij Tai Ming gratis en kost het 84 euro.
Bij AH zou dat maar liefst 179,20 zijn!
Deze mie heb ik inderdaad bij AH zien liggen. Schandalig duur. Moet deze voormalig tv kok Lonny daar van rondkomen tegenwoordig? Ik ben hier wel klaar mee mensen.
Ik vond de gewone wokmie toch wel erg smakelijk.(voor het eerst geproefd)
Komende week zijn de noedels van Samasaya in de aanbieding. Tweede voor de helft van de prijs.
Site van Tai Ming schrijft nu: ”Onze noedels zijn niet meer te bestellen via de webshop. U kunt alle soorten weer kopen in alle AH vestigingen onder de naam Samasaya. Binnenkort ook in de overige supermarkten onder ons eigen merk De Miefabriek.”
Kocht altijd deze Mie in de supermarkt. De prijs was nooit boven de 1,20 voor 500 gram, door het machtsspel van de grootgrutter kost het nu 1.49 voor maar 250 gram, en de producent mag het(denk ik onder dwang van onze grootgrutter) niet meer online verkopen.Conclusie: de prijs is door ons rupsje nooit genoeg verdubbeld, en de producent gaat daar in mee!!Koop nu lekker bij de groothandel.
Nu ook bij de Coop te koop, maar dan onder de naam ‘De Miefabriek”. Overigens dezelfde prijs als bij de AH.
https://www.coop.nl/de-miefabriek-woknoedels/product/8710233008019
Op de site van Tai Ming (nieuwe naam: de Miefabriek) staat het overigens ook.
https://demiefabriek.nl/nieuws/algemeen/onze-noedels-weer-in-de-supermarkt
Men heeft blijkbaar helemaal afscheid genomen van de naam Tai Ming. Ik ben zelf overgestapt op de Taiwanese pre-streamed noodles van Sunwave die ik bij de toko haal. Ik moet zeggen dat ik die minstens net zo lekker vindt. ;)
Direct te gebruiken mie van Conimex is een goed alternatief, gebruikt voor ‘Bami zoals bij de Chinees’. Word iets makkelijker klef, dus ik ga de koud water bewerking met uit lekken, proberen de volgende keer.) De Mie Fabriek, heeft niet de mie die ik nodig hebt, die namelijk mooi uitzet en smaak op neemt! Erg jammer, dat ze de kans laat liggen, ik ga kijken hoe ik ze zelf kan maken!!
Linguine nr 7 kan ook als alternatief
mijne heren ik wil graag weer een doos taiming mie 500 gram naturel bestellen .
maar ik weet niet meer hoe . heb in 2018 ook een doos besteld van 12 stuks van 500 gram is dit mogelijk?
met vriendelijke groet
Bert Middeljans
Hoogeveen
Ha Bert, de fabrikant heet tegenwoordig De Miefabriek. Ik geloof niet dat ze nog een webshop hebben, maar de noedels zouden bij veel supermarkten te koop zijn.
PS Ik heb je adres toch maar weggehaald.
Jullie zouden ook eens kunnen zoeken naar : Mie Asli – Cap Atoom Bulan. Die doet het ook goed in de bami.
Verkrijgbaarheid is gewoon goed. Kijk online bij Jumbo. Je kunt het gewoon bij de (grotere) Jumbo krijgen.