Qing jiao rou si / 青椒炒肉絲 heet dit klassieke gerecht uit de Chinese keuken: geroerbakte groene paprika met varkensreepjes. De qing staat voor groen, maar ik gebruik liever rode puntpaprika van de Turk. Je kunt voor dit gerecht ook heel goed een van die vele andere soorten paprika van de Turk gebruiken, de ene iets bitterder, de ander iets pittiger. Maar ook de “ouderwetse” paprika uit de supermarkt voldoet, maakt niet uit welke kleur. En de varkenshaas kun je probleemloos vervangen door kip, rund of lam. Hoe dan ook een supersimpel, gezond, doordeweeks gerechtje, lekker zoetig door de hoisinsaus. Doet het vast ook goed bij kinderen.
RECEPT
voor 2 personen
Vlees
200g varkenshaas
In luciferdunne reepjes snijden (zie foto hieronder).
Terwijl je verder gaat het vlees laten marineren cq wegzetten in:
Marinade cq coating
2 tl Shaoxing rijstwijn
1 tl lichte sojasaus (Kikkoman of Tamari is ook goed)
2 tl maïzena of aardappelzetmeel
2 el eiwit voor zijdezacht effect (of 1 el koud water)
1/2 tl zout
Groente
3 puntpaprika’s (ca 400g)
Snijd de puntpaprika’s eerst eenmaal in de lengte door.
Snijd of schraap de zaadlijsten en zaadjes eruit.
Stapel de halve puntpaprika’s op elkaar en snijd ze in dunne reepjes.
Tip: naarmate je bij de punt komt kun je iets schever gaan snijden zodat de laatste reepjes wat langer worden dan het puntje breed is.
Sausje
1 el hoisinsaus
2 tl lichte sojasaus
Bereiding
Bak de paprika in een droge koekenpan of wok (zonder olie of boter dus) op redelijk hoog vuur tot ze warm en enigzins soepel zijn en lekker ruiken. Dat duurt bij mij een minuut of 4. Haal ze tijdelijk uit de pan en zet weg. Ik was de pan nu af, maar dat kun je ook overslaan.
Doe olie in de hete pan, bak de reepjes varkenshaas inclusief de marinade kort tot ze enigzins bruin en los van elkaar zijn. Voeg al roerend het sausje toe en na 30 seconden de nog warme paprikareepjes. Breng eventueel extra op smaak met extra sojasaus en/of zout. En als de (weinige) saus wat dunnig is kun je een klein beetje maïzena aangemaakt met koud water toevoegen.
Lekker met witte rijst.
Uit: De Echte Chinese Keuken Thuis van Fuchsia Dunlop
Snijd een varkenshaasje eerst overlangs in “plakken” en snij die plakken daarna in luciferreepjes.
Zoals gezegd, met reepjes kipfilet is het net zo lekker. De kip moet je wel ietsje langer bakken dat de varkenshaas.
Hmn, ik wilde eigenlijk minder vlees gaan eten… Zou je het in dit gerecht door iets kunnen vervangen?
Groene paprika :-D
http://www.china.org.cn/english/food/78290.htm
Kun je niet gewoon minder varkenshaas erin doen, Jeorne? Zo doen de Chinezen dat ook vaak. (behalve bij china.org.cn zie ik ;-) )
Of anders dunne reepjes shiitake:
Of reepjes boomoor:
Mmm, deze lijkt me heerlijk!
Grappig dat je dat combineert met paprika!
Kijk ook eens op mijn blog, ik begin pas net!
http://www.emmatimmerman.blogspot.nl
Groetjes,
Emma
Hi! I would like to invite you to check out our site volrecepten.be . Adding your blog to our site will make your recipes available to many more users and help you get more visits to your blog. Our service is free and can you would be able to leave us any time.
If you like the idea of being found on our page, please, add your blog.
I hope to see you there soon!
Zooo, is de voertaal in België tegenwoordig óók al Engels?
Valt me een beetje tegen, Ik dacht altijd dat de Belgen (Vlamingen) de hoeders van de Nederlandse taal waren.
Heerst daar nou ook al de idee van “weg met ons”?
Het moet niet gekker worden inderdaad. :-)
And Olga: thank you, but no thank you.
Gek dat Chinezen geen paprika kennen, ik heb 4 jaar met ze gewoond en gewerkt, Zowel Fui Chai als Kwantung Chinezen. De paprika komt uit midden Amerika en dus niet uit zuidoost-Azië.
Dus, magnie?
Ja, paprika, chilipeper, tomaat, aardappel, allemaal niet inheems. En toch kennen ze het nu wel. ;-)
Dat vond ik het leuke aan China, ja, ze hechten waarde aan hun klassiekers, maar ze blijven gewoon nieuwe ingrediënten en producten aan hun keuken toevoegen. Die staat niet stil.
Goh, geen knoflook?
Nope, nu een keer niet. ;-)
Paprika’s kennen ze wel in china hoor. Maar dat zijn vaak paprikas die een klein beetje licht heet zijn. Ik heb trouwens eergister dit recept gemaakt maar ik vond het niet echt heel geweldig.
Ik heb ooit iets soortgelijks gemaakt met een terriyaki saus (sojs, suiker, knoflook, gemer, rijstwijn). Dat vond ik een stuk lekkerder. Maar iedereen zo zijn eigen smaak.
Het is ook niet het beste recept ever, maar ik vind het elke keer toch weer verrassend lekker. Ik kook niet zo vaak met hoisin, misschien is dat het. Maar er zijn inderdaad ook andere recepten voor sliertjes paprika en varkenshaas. Met zwarte bonensaus is bijvoorbeeld ook heel lekker.
Hoi Robin,
Kun je dit gerecht vooraf klaarmaken en s avonds opwarmen?
Of wordt de varkenshaas dan droog?
Ik ben zelf niet zo’n fan van eten opwarmen, maar als jij daar minder moeite mee hebt dan zou ik denken dat het waarschijnlijk wel kan. Ik denk niet dat de varkenshaas droog wordt. Integendeel zelfs, ik kan me voorstellen dat ze sappig blijft in de saus.
Ik zou wel de hoeveelheid saus verdubbelen, denk ik.