Verse rijstnoedels zijn veel en veel lekkerder dan kant-en-klare, gedroogde rijstnoedels, maar moeilijk verkrijgbaar in Nederland. De vestigingen van Wah Nam Hong hebben wel standaard verse rijstvellen in het koelvak die je als brede rijstnoedels zou kunnen gebruiken, maar wie geen Wah Nam Hong tot zijn beschikking heeft zal zelf aan de slag moeten. Je bent even bezig, omdat je ieder vel apart moet stomen maar moeilijk is het niet. Het resultaat zijn heerlijke, zachte, chewy rijstnoedels waar je vervolgens in een handomdraai de lekkerste Thaise roerbak gerechten mee maakt zoals die in de post hierna.
HO FUN (verse, brede rijstnoedels)
voor 4 personen
Ingrediënten
2 cups rijstbloem
1 cup tapioca zetmeel
3 cups water
½ tl zout
Ook nodig
olie + kwast
platte vorm/bord/bakvorm
stoompan
Voorbereiding
Maak een slurrie van alle ingrediënten: doe alles in een kom en roer met een garde tot dun, glad mengsel. Kans op klontjes is klein, kind kan de was doen.
Breng water aan de kook in je stoompan.
Vet je bakvorm/schaal in met olie.
Zet een snijplank klaar en vet die in met olie.
Bereiding
Schep een dun laagje slurrie in de bakvorm.
Zet in stoompan/stoommachine.
Stoom 5-7 minuten met deksel op de pan.
Laat eventjes afkoelen door bakvorm in gootsteen met koud water te zetten.
Ga langs de rand met siliconen spatel.
Trek/pel langzaam uit de vorm en leg op snijplank.
Bestrijk bovenkant met olie.
Vet de bakvorm opnieuw in, roer de slurrie kort door, schep weer een dun laagje slurrie in de bakvorm en maak je tweede “plak”.
Stapel alle plakken op elkaar. Vergeet niet steeds in te smeren met olie.
Snijd in brede repen. Trek de repen los van elkaar. (zie foto hieronder)
Nu zijn ze klaar voor soep of roerbakgerecht.
Tips & Tricks, Do’s & Don’ts
- Voor een visuele indruk van wat de bedoeling is, kijk dit filmpje:
How to make Homemade Rice Noodles - Voor lekkere recepten met deze noodles, zie:
* Thaise geroerbakte rijstnoedels met varkenshaas en Chinese broccoli
* Gebakken rijstnoedels met biefreepjes, oestersaus en knoflookbieslook - Geschikte bakvormen:
* de glazen deksel van een ovenschaal (goed plat en geleidt goed warmte)
* pie-vorm
Minder geschikt:
* bakplaat (trekt vaak een beetje krom)
* keramieke ovenschaal (warmt te langzaam op)
Tip: giet een laagje water in de vorm die je wilt gaan gebruiken om te zien of die wel recht is. En check of die past in je stoompan! Ik kocht ooit een glazen ovenschaal bij Ikea, speciaal om noedels in te maken en die paste op een halve cm na in mijn stoompan. Grrrrr. - In dit recept wordt een deel tapiocameel gebruikt, dat helpt de noedels wat elastisch te maken. Er zijn ook recepten met minder tapiocameel of een ander zetmeel (bijv maïzena), maar hou er rekening mee dat je dan minder makkelijk de vellen uit je vorm trekt en ze veel breekbaarder zijn. Ze worden wel mooier wit. Voor een recept zie: hier
- Ho Fen noodles zijn dus nogal vettig. Als je dat tegen staat kun je ze voor gebruik even onderdompelen in een pan kokend water. Of toch kant-en-klare, gedroogde noedels gebruiken, al mis je dan wel iets.
- Tip: de sheets/rijstvellen kun je met plastic folie ertussen gewoon invriezen en later, vlak voor gebruik ontdooien op het aanrecht en alsnog in repen snijden. Bijna niet van vers te onderscheiden en een stuk makkelijker in de planning. Je maakt de rijstvellen als je wat tijd over hebt en een andere dag als je minder tijd hebt heb je in een handomdraai een “vers” noodlegerecht.
Kent er iemand een recept voor rijstvellen te maken op een gespannen doek over een kokende pot zoals in vietnam?
Is dat niet gewoon hetzelfde recept?
Alleen dan met een doek ipv een schaaltje?