Hoe heet het?
Zwarte rijst, ketan hitam, ketan itam, zwarte kleefrijst, zilvervlieskleefrijst, black glutinous rice, hei nuomi 黑糯米
Wat is het?
Ketan hitam, de Indonesische variant van zwarte rijst is in principe hetzelfde als de witte ketan/kleef rijst, maar dan nog met vliesje: de rijst is wit, het vliesje is zwart/paars. Ook in andere landen is zwarte rijst vaak de “zilvervliesvariant” van kleefrijst, maar er zijn uitzonderingen zoals Thaise zwarte jasmijnrijst of forbidden rice (“verboden” rijst, voorbehouden aan Chinese keizers, die woonden in de Verboden Stad ). Misschien later meer daarover.
Hoe te gebruiken?
Goed afspoelen, dan in ruim water in ongeveer 45-60 minuten zachtjes koken. Afgieten en even laten staan. Je kunt de rijst ook een nacht voorweken in koud water, dat verkort de kooktijd en je krijgt een zachter eindresultaat. In Indonesië wordt zwarte ketan eigenlijk alleen maar in zoete gerechten gebruikt, bijvoorbeeld met kokosroom en palmsuikersiroop. Maar deze rijst is ook lekker in hartige gerechten. Het kleeft van zichzelf een stuk minder dan je misschien zou verwachten en heeft een zwoele, nootachtige smaak. Let op dat het water vrijwel onmiddellijk dieppaars kleurt en alles wat je erin mee zou koken dus ook.
Tips, weetjes & recepten
- Deze rijst is verwant aan de beroemde Venere Nero uit Piedmont en kan daarvoor in de plaats gebruikt worden. Lekker in zomers groene soepjes. Bijvoorbeeld bieslooksoep met coquille en zwarte rijst . Of bij een fris tuinboonsoepje.
- Niet verwarren met de Italiaanse en Spaanse gewoonte om witte rijst zwart te kleuren met inktvisinkt. Dat is weer heel iets anders.
- Al doet de Engelse naam anders vermoeden, er zit geen gluten in kleefrijst en deze past dus prima in een glutenvrij dieet.
- Zie ook onze post over : Witte ketan of kleefrijst. (dat is zwarte rijst van het vliesje ontdaan)
Wat is er te koop?
merk: North South Pte Ltd land van herkomst: ? etiket: 100% Black Glutinous Rice (Ketan Itam) ingrediënten: zwarte ketan kleefrijst prijsindicatie: € …(400g) |
Klinkt superspannend, ja zeker, ketanrijst bevat geen gluten, maar is – net als gluton – kleverig ;-).
Heb je er ook een gemalen versie van? Kun je – met de gekookte rijst goed rijstkoekjes bakken?
Jazeker is er kleefrijstmeel! En ook al behandeld op Aziatische-ingredi
En ja hoor, vandaag rijstmeel van zwarte kleefrijst gezien! Een mooie, heel lichte lila kleur. Bij de Wah Nam Hong.
Zwarte rijst is dus gewoon die zwarte kleefrijst.Ik ben zelf verzot op, vooral voor javaanse gerechten
Ik las het ergens dat het goed is tegen kanker cellen, en ik dacht dat er ook een ander soort van dat zwarte rijst is rijst. oke dan weet ik het
Ja, zwarte rijst is gewoon kleefrijst met zijn jasje nog aan. En alle soorten zijn nauw verwant aan elkaar. En het zou inderdaad allerlei goede invloeden op de gezondheid hebben.
Maar let op dat ze in Spanje en Italië met zwarte rijst soms iets anders bedoelen, namelijk gewone rijst die ze zwart kleuren met sepia (inktvisinkt). Dat is natuurlijk heel wat anders en smaakt ook heel anders.
hoe staat het met de vezels en is de zwarte rijst ook een arm koolhydraat product of juist rijk aan koolhydraten gr Beja
Zwarte kleefrijst heeft net als zilvervliesrijst en rode rijst een hoog vezelgehalte. En wel lower-carb dan gepelde rijstsoorten, maar nog steeds niet echt lowcarb, geloof ik. Ik wilde het even naast elkaar zetten maar wordt helemaal tureluurs van die Amerikaanse voedingswaarde site. De ene rijst doen ze per cup gekookte rijst, de andere per 1/2 ongekookt, of nog vager “per serving”. Echt niet normaal, er valt echt niks te vergelijken zo. En ik heb ’t opgegeven.
Misschien dat iemand anders een betere bron heeft.
Ook er lekker gepoft! Eerst koken dan in oven helemaal drogen…. en vervolgens poffen in hete olie! Lekker!
zwarte rijst is erg lekker,als toetje of zomaar.”een nacht weken,in ruim water,dan koken,en als het gaar is,een knapperig korreltje,dus, doe je op 750gr rijst, 300 gr suiker erbij ,moet goed zoet zijn,dan kokosmelk maken vn kokosmeel met heet water ,dan uitknijpen,dan zout bij de kokossaus,dit verwarmd over de gekookte rijstebrij. heerlijk.,kan ook van santenblok,de kokossaus maken.eet ze
Gisteren voor het eerst zwarte rijst klaargemaakt, in de rijstkoker, en geserveerd met een chin. 5 kruiden roerbak met zwarte paddestoelen en varkenshaas. Lekker die rijst! Een minder ‘muffige’ smaak als zilvervliesrijst en een heel fijne, knapperige textuur.
Leuk! Misschien is rode rijst dan ook iets voor je?
Heb je dan al eens geprobeerd?
(klik voor meer info)
Hallo een ieder !
waar is die zwarte rijst te koop, ik zoek me gek, help !
Ik wil er een sushi recept van maken dus recepten doen er niet toe, alléén waar vind ik dit ??
Ik heb reeds gezocht bij Wah Nam Hong in Leidschendam C&C, of ik kijk er over heen of ze hebben het niet :-(
Ik kan me niet voorstellen dat zij het niet hebben. Echt niet!
Print anders even dit stukje uit, met de namen ook in het Chinees. Ik weet zeker dat ze je dan kunnen vertellen waar het ligt.
Wel een suggestie: kijk eens in de diepvries. Soms ligt het daar.
Komende woensdag ben ik weer bij WNH dus neem je suggestie ter hand, gewoon een print maken en laten zien, vragen etc. Dat heb ik de vorige keer niet gedaan en was dus niet zo handig bezig, kennelijk overrompeld door het aanbod ;-) Ik heb er laatst o.a. sushi rijst gekocht van het merk Itamae, nog wel even een paar keer wassen maar voor de rest prima en erg lekker. En veel goedkoper dan de reguliere supermarkt.
Ook de nori vellen zijn veel goedkoper, eigenlijk alles wat ze daar verkopen, dus ik ben een gelukkig man met deze winkel. Bedankt voor je reactie maar weer !!
Ik was gisteren bij Oriental en kijk eens wat daar in de diepvries lag! :-)
Bij de cassave en ingevroren kokosproducten in de buurt. Ik zou als ik jou was daar ook eerst zoeken.
@ Robin
very funny, ik zoek me gek en jij plaatst een foto :-(
Vandaag reeds naar WNH geweest, en gevraagd waar het lag, bleek het over 1 á 2 weken weer leverbaar. Ik wist trouwens niet dat het bewaard werd in de freezer, toch nog maar eens goed kijken, i.i.g. weer bedankt voor je reactie
Ik heb deze zwarte ‘Black Glutinous’ rijst gevonden bij de toko in Rijswijk, in winkelcentrum In de Boogaard.
Ah, bij toko Indah? Mooi zo. Ik heb ze meteen in de toko adreslijst gezet. Thanks.
waar is de “zwarte chinese rijst” te koop in Antwerpen en Brussel ???
Naast een lekkere rijst is dit ook een zeer goed voor de gezondheid (vooral tegen kanker en hartziekten), wegens veel goede vzeels, laag aan suiker, low carb, veel vitamine E antioxydant, beschermd de slagaders en voorkomt DNA schade wat tot kanker kan leiden. Noot: het zwarte jasje/vliesje moet er wel aanblijven (hierin zit de kracht).
Zoek ook waar “black garlic” (zwarte knoflook, origine Z-Korea) te koop is, idem ditto voor goede gezondheid.
Thanks
Ik ben niet bekend in België, Derek, dus ik kan niet meer doen dan je verwijzen naar deze lijst met Aziatische winkels in België.
Of misschien dat een Belgische lezer je verder kan helpen.
de zwarte kleefrijst kan je kopen in de aziatische supermarkt in antwerpen in chinatown daar
wij hebben hem daar gekocht.
Beste Robin,
Ik mis in het rijtje Reasons biologische zwarte rijst.
Is erg lekker, en niet duur.
kijk maar op hun site http://www.reasons.nl
beste Derek.
Zwarte rijst is verkrijgbaar via http://www.reasons.nl
zij verzenden ook naar belgie.
Liep ook naar te zoeken en gevonden bij Chinatown te beverwijk! Is erg lekker! Happy van gemaakt met kipfilets en kastanje/champignon roerbakgroenten! Aanrader!!
Bedankt voor de bereiding tip en de interessante info over deze soort van rijst, en Ja, het is erg lekker :)
Ik heb deze gekocht bij: Thai Center
Koning Albertlaan 44, 9000 Gent
En nog eens een super vriendelijke service, toppie
Bedankt voor de tip, Willem. En goed te horen dat ze bij Thai Center een goede service hebben. :-)
Lekkermet rode suiker en kokos melk
En kacang hijau ..(bubur ketan hitam)zwarterijstpub…
Ik heb zwarte kleef rijst meegenomen uit Bali , helaas kleeft het niet, wat moet ik doen om het te laten kleven
Je maakt de zwarte rijst zoet en sticky door palmsuiker en kokosmelk toe te voegen. Bijvoorbeeld in dit recept uit Lonny’s Zoete Verleidingen
LET OP! Frank (zie hieronder) maakte dit en de verhoudingen lijken niet kloppen!
Bubuh injin / zwarte-rijstpudding
100 gram zwarte kleefrijst/ketan hitam
1½ liter water
5 pandanbladeren/daun pandan
100 gram palmsuiker of gula Jawa
zout
4 dl dikke kokosmelk/santen asli
Breng de rijst in een grote pan met het water en de
pandanbladeren aan de kook en laat hem met het deksel
op de pan 45 minuten op laag vuur koken. Roer regelmatig.
en roer hem door de rijst. Laat deze tot een dikke brij
koken. Voeg zout naar smaak toe. Neem de pan van het
vuur en laat de rijstebrij afkoelen. Haal de pandanbladeren
eruit en gooi ze weg.
het opdienen een scheut kokosmelk bij de pap in het bord.
Hier in de markthal gekocht bij de toko voor 2,95 een kilo (Kirin Brand).Er staat op white glutinous rice maar het is zeker de zwarte.Ik vind het al goed door te koken en dan wat santen toe te voegen.
Gewoon op de online site albert heijn gekocht: https://www.ah.nl/producten/pasta-rijst-internationale-keuken/rijst/zwarte-rijst
Dus…: óók gewoon in de winkel!
Misschien ten overvloede:
* ketan hitam / zwarte kleefrijst / black glutinous rice bewaart men in de vriezer omdat het evt wormeitjes doodt;
* WAH NAM HONG opent eind 2016 een enorme, niieuwe Aziatische supermarkt + annex restaurant in Ypenburg (Den Haag-Rijswijk-Delft).;
* In ANTWERPEN vindt men een Aziatische supermarkt (WNH?) in de straat tegenover het stationsplein/Antwerp Zoo;
—
Recept:
De hoeveelheden zijn naar eenieders persoonlijke smaak.
* ketan hitam (zwarte kleefrijst)
* pandanblad (daun pandan)
* limoenblad (daun djeroek purut)
* naar behoeven evt snufje zout
Ketan in water weken (nachtje?) evt + theelepelpuntje bi-carbonaat teneinde bacteriën/wormen(eitjes) te doden. Daarna in helder water spoelen totdat water niet meer kleurt, dan even in een zeef onder stromend water.
Alle rijstprodukten altijd(!) ovevloedig wassen teneinde het te reinigen van evt pesticiden.
(PS: Dit geldt ook voor bjv quinoa. Zgn glutenallergie kan ook een gevolg zijn van pesticiden)
Bereiding:
* ketan in rijststomer in 1,5 vingerkootje water koken;
* pandan- en djerukblad kneusen en evt geraspte kokos meekoken en naar behoeven een snufje zout.
Als de pan afslaat/water verdampt dan is de ketan klaar.
Garnerings benodigdheden:
* palmsuikersiroop
(palmsuiker met beetje water koken en door zeef halen ivm ‘stofjes/onreinheden’)
* santen (blok of dssertkokosmelk in conserve)
blok in pannetje met beetje water en pandanblad kort laten sudderen
* Jackfruit (nangka) vers of in conserve
Presentatie:
Serveer de ketan met een scheutje palmsuikersiroop en de kokosmelk (mag papje/soepje zijn) en garneer met stukjes jackfruit en/of andere tropische vruchtjes.
De ketan kan koud en warm worden genuttigd.
SELAMAT MAKAN
Klopt weer niks van dat Lonny recept van hierboven. Hij kletst maar wat in theorie of uit vage herinneringen (doe ikzelf ook hoor). Hij test recept niet denk ik. Hij heeft het misschien 10 jaar terug een keer gemaakt of ooit toegekeken bij zijn vader. Ben nu bijna anderhalf uur aan het koken (zonder voorweken zoals in recept)en nog lang niet klaar. En ik begin mij zorgen te maken over de hoeveelheid water of dit dan wel klopt en hoe dit ooit zou moeten binden tot pap. Straks zit ik weer met een waterig soepje.
Ik moet echt afleren naar hem te luisteren. De zout moet overigens in de kokos, niet in de pap.
Oh, dat is mooi balen! Ik heb dat recept nooit zelf uitgeprobeerd, gewoon klakkeloos vertrouwd op lonny, maar 1,5 liter water en 4 dl kokosmelk is misschien wel wat veel voor 100 gram rijst. *oeps*
Ik ga er een waarschuwing bijzetten nu. Sorry!
Geeft niets! Uiteindelijk na lang koken zonder deksel is het een smoothie geworden (ook lekker!). Vandaag maak ik nieuw, volgens recepten die eerder de helft water en dubbele hoeveelheid rijst aangeven dan Lonny. Ik weet nog een tip van moeder: de suiker niet mee laten koken maar pas aan einde toevoegen, anders duurt kooktijd nog langer.
Ook een goede toepassing: per persoon een eetlepel of minder toevoegen aan gewone witte rijst, koken in de rijstkoker – het resultaat wordt licht-paars. Dit wordt geserveerd in de betere restaurants in Korea.
Niet alle zwarte rijst is zwarte kleefrijst (ketan hitam). Er is ook een type ‘zilvervlies’rijst die zwart is. Net als de bruine en rood(paarse) rijst (beras merah). Vanwege gezondheidsredenen gebruik ik ook wel eens beras merah, en zag op een indonesische website dat er ook beras hitam bestaat – waarvan ik dacht dat hiermee ketan hitam werd bedoeld. Bij nader onderzoek blijkt dit niet zo te zijn.
Huiswerk dus! Dat moet ik dan zeker nog eens op een rijtje zetten. Hij gaat op de To Do. :-)
In dit artikel staat:
Wat is het?
Deze zwarte rijst is in principe hetzelfde als de witte ketan/kleef rijst, maar dan nog met wvliesje: de rijst is wit, het vliesje is zwart/paars.
Dit is een vergissing.
Met beide soorten volkoren kleefrijst werk ik al jaren.
De volkoren witte kleefrijst is te koop in sommige natuurvoedingswinkels en is totaal anders dan de volkoren zwarte kleefrijst.
Én nee, ik ben het niet eens met het gebruik van cookies. Dat hoort ook vantevoren gevraagd te worden en niet achteraf te worden meegedeeld, waardoor het opgedrongen wordt en er geen vrije keuze meer is.
Maar A. Betekent volkoren doorgaans niet gewoon dat het vliesje er nog omzit? Of het nou rijst of graan of iets anders betreft?
Wat ik te koop zie staan als “Volkoren Kleefrijst” is weer een andere soort dan die hierboven, namelijk een rondkorrelige.
Neemt niet weg dat het misschien wel een idee is het artikel vandaag of morgen eens te herschrijven en meerdere soorten zwarte rijst onder de loep te nemen.
En sorry voor je cookiemelding. Ik zal eens kijken of daar iets beters voor kan vinden. Ik doe zelf geen moer met cookies of je gegevens, maar google adsense waarschijnlijk wel…
Ik heb de teskt bij “wat is het” een beetje aangepast en aangevuld. Er zijn inderdaad ook zwarte rijst soorten die géén kleefrijst zijn.
Ik laat het woord “volkoren” even bewust buiten beschouwing in dit artikel, want dan moeten er nog meer mitsen en maren bij omdat er inderdaad ook soorten volkoren kleefrijst zijn die niet zwart zijn. Maar hierboven gaat het nu even alleen over zwárte rijst. En dan in het bijzonder ketan hitam.
Ik hoop dat het nu iets duidelijker en feitelijk juister is.
En ik heb me even gewaagd in de gekrochten van de plugins op mijn site en een “niet okay” erbij gefrobeld. Als je die aanklikt worden er geen cookies geplaatst. Hopelijk kan dat ermee door? Veel beter gaat me niet lukken en bovendien, ik heb er zelf een enorme hekel aan dat ik tig keer moet klikken op een site voordat je iets kunt weigeren. Dus ik denk echt dat ik het hierbij laat. Maar mail gerust als je een andere mening hebt. Misschien kun je me overtuigen van iets anders. ;-)