Hoe heet het?
Zwarte sojabonen, zwarte bonen, black soy bean, green-hearted black beans, kuromame / 黒豆 (Japan), gom-un kong / 검은콩 (Korea), hēi dòu / 黑豆 (China)
Wat is het?
Zwarte sojabonen zijn en smaken min of meer hetzelfde als de beter bekende groene sojabonen en de beige gedroogde sojabonen, ze hebben alleen een zwart velletje en van binnen zijn ze groen. Ze worden gebruikt om douchi (gezouten, gefermenteerde zwarte boontjes) van te maken, maar niet om sojasaus van te maken. Dat kan wel, sojasaus van zwarte sojabonen maken, maar dat is niet gangbaar.
Hoe te gebruiken?
Eigenlijk net als gewone, gedroogde sojabonen of andere bonen. Altijd eerst een nachtje in de week zetten. Daarna kun je er sojamelk van maken. Die wordt niet zwart, maar eerder een heel licht beige en zou iets romiger smaken dan sojamelk van gewone sojabonen. In Korea en Japan worden zwarte sojabonen ook gestoofd met suiker en als snack gegeten. Of je voegt er een paar toen als je rijst kookt, die kleurt dan lichtpaars. Gedroogde, zwarte sojabonen kunnen maanden tot jaren bewaard worden al zal de kwaliteit natuurlijk wel steeds teruglopen.
Tips, weetjes & recepten
- Lees ook de post over: zwarte boontjes en die over sojabonen (gedroogde, verse, gefermenteerde en sojabonensaus)
- Verwarrend: meestal staat er “zwarte bonen” op de verpakking ipv “zwarte sojabonen”, maar zwarte bonen gebruikt men in Zuid-Amerika en dat is een heel ander soort. Niet met elkaar inwisselbaar.
- Recept: zelf sojamelk maken van zwarte sojabonen
- Koreaans recept: zoete sojabonensnack. Normaal gesproken minder sticky dan op de foto hieronder, maar op beide manieren lekker.
Wat is er zoal te koop?
merk: Wang land van herkomst: China etiket: Black Bean / Harico Noir / 서리태 ingrediënten: zwarte sojabonen prijsindicatie: € … (340g) |
m.,
grrag zou ik van u een recept willen ontvangen van SOTO
m.vr gr.
Hm, soto betekent soep. Wat voor soep? Er zijn zoveel soorten soep. Indonesische soto? Surinaamse soto? Of in dit geval een soep met zwarte sojabonen?
Hoe dan ook heb ik zo gauw geen favoriet recept, dus zou ik het ook maar moeten googelen. Lijkt me handiger als je dat zelf even doet. Al heb ik onder de linkjes al wat suggesties verstopt. ;-)
I just make some black bean soup today, just put a handful of black beans (need to soak it overnight it first), about 200g with 1.5 to 2 litres of water in a slowcooker. Throw in some meat, preferably porkribs, and add some chinese red dates. Let it boil and simmer for at least 2 hours. Then add a pinch of salt to taste.
The soup is ready when the black beans are soft when you bite them. Believe it or not, I had this almost everyday for the past 1 month after birth delivery during my so-called “confinement period”. It is believed to be good for reducing water retention in the body of a woman who has just given birth. :)
Ah, that’s interesting to know. Thank you.
Do you add tiáncù / 甜醋 (zoete, zwarte rijstazijn) as well or is that for another confinement period dish?
It’s just plain soup, with only salt added to taste, no vinegar. I should put the recipe up in my blog.
The dish you are referring to, which are often consumed by ladies after given birth is cooked with black ChinKiang vinegar, either pig trotters with black vinegar or chicken with black vinegar. You can follow this recipe which I cooked many times, it is very tasty, heel pikant :)
http://belachan2.blogspot.com/2011/09/braised-black-vinegar-chicken.html
Ah, I see you sort of make your own sweet, black rice vinegar (tiáncù). Starting with the unsweetened Chinkiang and adding ketjap and sugar. You never use the sweetened black rice vinegar? I love the taste of orange and cloves in it.
Here you can read about those: two kinds of black rice vinegar.
I am quite new to cooking, only started cooking in 2009 :)
I know the sweet vinegar is often used in dim sum, I don’t know that you can make it yourself, I thought it comes from a bottle. Good to learn something new :)
In fact, the bottle of chinkiang black vinegar that I currently have is the 2nd bottle shown on your zwarte-rijstazijn page. So far I only use it for 1 dish. I dunno wanna buy too many different variants, if not I always end up not being able to finish them by the expiry date.
By the way, I think most westerner people are not used to drinking chinese clear soups such as peanut soup or black bean soup. They are quite “tasteless” so to speak, unlike the soups served by chinese restaurants in Europe (such as sweet n sour soup or wanton soup) which have been seasoned too much with salt and pepper. Peanut soup and black bean soup are typical home-made soups that you will hardly find in restaurants, but they are very good for your health. :)
I think you’re right. Most Western people would call it “watery soup” or worse “dishwater soup”. ;-)
deze black bean is dat hetzelfde als : green hearted black bean.
en waar zijn die in Nederland te bestellen.
Ja, blijkbaar. Ik kende de term niet, maar heb ze er nu meteen bijgezet. Dank je.
Ze zijn te koop bij veel toko’s, zeker de grotere. Hier vind je een lijst van Online toko’s in Nederland. Zo zijn ze bijvoorbeeld te koop bij de webwinkel van Amazing Oriental, maar vast nog in meer webshops ook.