Copycats (namaak merken)

In Nederland kennen we A-merken, B-merken en huismerken, maar in de Aziatische supermarkten is er nog een vierde categorie: nepmerken. Copycats, in het Engels. Aan de ene kant wil ik daar eigenlijk geen oordeel over hebben, iedereen moet zelf maar uitmaken wat hij koopt, maar aan de andere kant, dat schaamteloos kopieren van etiketten en verpakkingen irriteert me. Niet alleen omdat ik ook wel eens mis heb gegrepen, maar vooral omdat de informatie op het etiket verdacht vaak beneden de maat is en de kwaliteit/smaak van het product ook te wensen overlaat. En aangezien Chinese producten in Nederland toch al zo’n slechte reputatie hebben wil ik er toch aandacht aan besteden. Ik zou het jammer vinden als iemand denkt dat Chinese sojasaus inferieur is, enkel omdat ze zo’n nepmerk in huis hebben gehaald. Vandaar een paar voorbeelden:

Sojasauzen

Namaak sojasaus
Links het bekendste merk Chinese sojasaus: Pearl River Bridge.
Rechts twee copycats: Golden Lion en Sunwick.
Ik heb ze naast elkaar geproefd en de namaak haalt het niet bij Pearl River Bridge. Ik vermoed dat het niet alleen een namaak merk is maar ook een namaakproduct. Dus dat sojasaus niet via natuurlijke fermentatie wordt gebrouwen maar met behulp van zoutzuur en kunstmatige smaakjes in elkaar wordt geflanst.
Lees meer over: (lichte) sojasaus

Rijstwijn

Merk en namaak Shaoxing rijstwijn
Links een bekend merk Shaoxing rijstwijn: TTL, Taiwan Tobacco & Liquor Corporation. (herkenbaar aan de rode letters TTL op de dop)
Daarnaast 2 onbekende merken. De producent wordt niet vermeld. Opvallend is dat op die eerste nepfles heel prominent “rijst” staat, op de tweede nepfles staat Shaohsing Chiew.
De prijs van de TTL-rijstwijn ligt meestal zo rond de 4 euro. Die nep-rijstwijnen vaak onder de 2 euro.
Helemaal rechts op het plaatje zie je het kleurverschil tussen de TTL en het nepmerk “rijst”. Geen idee of dat kleurverschil ook op een kwaliteitsverschil duidt, maar ik vond de kloon beduidend viezer.
Lees meer over: Shaoxing rijstwijn

Kandijsuiker

Merk en namaak kandijsuiker
Links gele kandij van het gevestigde merk Kirin Brand. Rechts een kloon van het klonenmerk Golden Lion. Ik heb die versie niet zelf gekocht en kan me voorstellen dat het voor suiker misschien niet zoveel uitmaakt, maar ik ben een beetje klaar met de klonen. Ik gun mijn geld aan een bedrijf dat zijn reputatie zelf heeft verdiend en niet bang is om zijn contactgegevens op het etiket te zetten.
Lees meer over: Chinese bloksuiker en kandijsuiker


Reacties

Copycats (namaak merken) — 29 reacties

  1. Tsjonge, stond daar niet zo bij stil, maar ik zal er op gaan letten. Volgens mij weet de eigenaar van lokaletoko WNH zelf niet dat hij soms nep verkoopt.

  2. Vervelend is alleen dat je zonder kennis (van merken) niet weet welke fles of pot je wél moet hebben…

  3. Ik ben het roerend eens met mede-kok/alcoholist Ken Hom die zegt:”Ik ben het eens met de fransen, die vinden dat als een wijn niet geschikt is om te drinken, is-ie ook niet geschikt om mee te koken. En rijstwijn is niet te drinken, zelfs niet als je wanhopig bent.”
    Van de rijstwijn is de tweede van links er verantwoordelijk voor dat ik voor chinese gerechten zweer bij (goede) medium sherry. Als ik die Taiwanese ergens zie, ga ik het misschien toch nog één keer tegen beter weten in, proberen.

  4. Zonder Shaoxing rijstwijn geen authentieke, lekkere, Chinese smaak! Ik vind sherry echt helemaal niks.

    Ik denk dat je Shaoxing ook niet moet vergelijken met rode of witte wijn, maar met wijnazijn of vissaus of worcestershiresauce. Dat zijn ook geen drankjes waar je een lekker glaasje van drinkt tijdens het koken, zo ook niet van Shaoxing.

  5. OK, ik beloof heilig om actief op zoek te gaan naar the real stuff. Ik weet niet waar jullie zitten, maar enig idee waar ik moet zijn in Amsterdam? Ik heb het ooit, heel lang geleden ergens gezien en dacht toen: dat zal wel nep zijn, uit Taiwan? Dom, heel dom.

  6. Dat vind ik leuk! En ben benieuwd hoe het je zal bevallen. Laat je het weten?

    In de grotere zaken hebben ze meestal wel de goeie, maar soms ook “de foute”. Let op het logo van TTL, het is nog niet zo erg dat ze dat ook gewoon namaken.

  7. De echte kan je in de Chinese supermarkt op de Nieuwmarkt kopen als het goed is. De neppe ook, dat dan weer wel..

  8. Ik koop mijn rijstewijn altijd bij de toko.
    Geen idee of het de echte is of de nep maar het smaakt prima.
    maar je moet het wel lang genoeg in de wok hebben om de smaak tot zijn recht te laten komen. Als het te kort in de wok is geweest proef je het vanzelf.

  9. Oh, dat is een interessante theorie, die kende ik nog niet.

    En de “nep-shaoxing” verkopen ze jammer genoeg bijna overal. Ook bij de toko. Ik denk dat mensen vanwege de prijs het smaakverschil voor lief nemen.

  10. Over Shaoxing: Eind vorig jaar eindelijk de goede gevonden! En ik moet zeggen, hoewel het zó eigenlijk net zo smerig is als de copycat, als je het in gerechten verwerkt krijgen die een mooie harmonische smaak, terwijl je bij sherry steeds denkt: hé, er zit drank in. Geweldig! Bedankt voor de info.

  11. Thanks for letting us know the difference between the real and fake shaoxing wines, I think I have come across some fake ones (which I didnt know were fake) in Antwerp Chinatown.

    Regarding light and dark soya sauce, I strongly recommend Lee Kum Kee. It is an well-established HongKong brand and very famous in chinese communities worldwide. My family in Singapore has been using LKK for ages. I have never tasted the Pearl River brand before so I cant commend on its quality. Lee Kum Kee is also famous for their oyster sauce and hoisin sauce. I think the LKK brand of soya sauce is more expensive than other soya sauce brands in europe but definitely well worth the money!

  12. Bedankt voor deze site! Heeft iemand enig idee waar de TTL rijstwijn in Utrecht te koop is? Kon hem bij de toko op de Croeselaan niet vinden.. en bij die achter Hoog Catharijne ook niet.

  13. Jeetje, wat stom dat ze die niet hebben. Misschien hebben ze andere merken die wel okay zijn, dat ze daarom deze van TTL niet hebben.

    Maar goed, ik maak vaak veel foto’s als ik bij een toko op bezoek ga en zo weet ik 100% zeker dat de Oriental op de Amsterdamsestraatweg wel Shaoxing van TLL verkoopt. Succes!

  14. Toch moeilijk voor een leek, wat is echt, wat niet. Helaas kun je voor het kopen niet eerst proeven. Ik mag graag koken, maar wil zo veel mogelijk authentieke smaken hebben. De etiketten lijken mij te wijzen op originaliteit. Zal bij een volgende aankoop deze site maar openen om te zien wat hierover besvhreven staat.

  15. Je kunt het vaak ook aan de prijs zien. ;-)
    Als het echt de helft goedkoper is, dan kan dat bijna niet echt zijn. Maar ja, dan moet je wel weten wat iets “normaal” kost.

  16. Ik wil voor oudejaarsavond de Chicory and Chickensalad van kokrobin gaan maken, dus in China Town Den Haag op zoek naar Shaoxing rijstwijn. In Wah Nam Hong Supermarket gevonden met hulp van een lief chinees meisje in een rolstoel, die haar vader de hele winkel liet doorzoeken. (dank met buiging) . Het merk leek me een nepproduct uit Taiwan. Bij thuiskomst lees ik op deze site dat het precies de juiste is, de TTL Hoera !!
    Tevens fenegriek- en ook dillezaad gevonden, hebben ze niet in ons dorp. Heerlijk, de grote stad. (En ik ben ook blij met deze informatieve site!)
    Wah Nam Hong zit in A.dam op de Geldersekade 90, in Den Haag op de Gedempte Burgwal 8 en in R.dam op de West-Kruiskade 4

  17. Inderdaad, tegenwoordig zitten ze ook nog in de markthal!
    Ik heb geloof ik alle vestigingen al eens bezocht en erover geschreven, klik hier: alle vestigingen van Wah Nam Hong.

    En leuk te horen dat je bezoek aan de Wah Nam Hong zo’n succes was, Kees! Dat hoor ik graag. En nog leuker te horen dat deze site je gerust kon stellen over je Shaoxing wijn. :-)

  18. Wat misschien nog wel interessant is om te weten: Pearl River Bridge is ook niet authentiek: dit is geen merk dat bestaat in China maar speciaal voor de export wordt geproduceerd. Ik gebruikte het vroeger altijd zelf maar ben overgestapt naar Kikkoman (vooral de low-salt versie, die je dus wel in koelkast moet bewaren) en de eerder genoemde Lee Kum Kee. Als je dan vergelijkt met de goedkopere Chinese sauzen merk je een groot verschil. Ook als je kijkt bij de ingredienten: de Chinese sauzen hebben vaak smaakversterkers, caramel, conserveermiddelen e.d. terwijl het toch gewoon eigenlijk alleen maar ‘water, sojabonen, tarwe en zout’ zou moeten zijn. In de low-salt Kikkoman zit ook nog wat alcohol, azijn en suiker (de eerste twee om het stabiel te houden, de laatste waarschijnlijk om de smaak van het azijn wat af te zwakken).
    Ik zie nu dat Lee Kum Kee ook smaakversterkers en conserveermiddelen bevat. Van hun website: “INGREDIENTS: Water, Salt, Soybean, Sugar, Wheat Flour, Sodium Benzoate Added As A Preservative, Disodium 5’-Inosinate and Disodium 5’-Guanylate As Flavour Enhancers.” De smaak is ook iets geprononceerder dan die van Kikkoman: ik vind dat voor een dipsausje wel lekker…

  19. Nuttige info, Robin! De eerste keer dat ik zo’n fles aanschafte nam ik inderdaad gewoon de goedkoopste. Onlangs die van TTL gekocht en inderdaad: veel geuriger en geconcentreerder, een klein scheutje maakt meteen een groot verschil in een gerecht. Waar voor je geld.

  20. Ja he? Ik moet mij altijd inhouden in de toko als ik iemand “die vieze versie” zie pakken om niet te roepen “Neeeeeeee, niet die!”. Gelukkig kan ik het hier op deze site wel roepen en zijn er nog mensen die luisteren ook. :-)

  21. Wah Nam Hong heeft nu ook en supermarkt in Mall of the Netherlands, ( voorheen Leidschenhage), Leidschendam.

  22. Ik kom regelmatig terug naar deze website, en ook dit artikel. Ik wil lekker eten en vind het prima om langer in de keuken te staan. Maar dan wil ik wel met de juiste producten koken voor lekker eten. Deze website is een goudmijn. Ik ben zelf 2e generatie Chinees en ik leer iedere keer als ik deze website lees. Dankjewel voor alle nuttige info!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *